Skip to content

Δημόπουλος: Αντίδοτο στον καρκίνο η Εξατομικευμένη Ιατρική

Απάντηση στον καρκίνο μπορεί να αποτελέσει η εξατομικευμένη ιατρική, όπως τόνισε στη διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μέλετιος-Αθανάσιος Δημόπουλος. Η θανατηφόρα ασθένεια προβλημάτισε την επιστημονική κοινότητα και  το 2021, αφού καταγράφηκαν 2.7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 1.3 εκατομμύρια θάνατοι διεθνώς.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, 4 Φεβρουαρίου, ο πρύτανης προσέφερε χρήσιμες πληροφορίες: Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, αυξάνει και τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας γονιδιακής μετάλλαξης. Στην χώρα μας για το έτος 2020, εντοπίστηκαν περισσότερες από 62.000 νέες διαγνώσεις και 33.000 θάνατοι.

Οι συχνότερες μορφές καρκίνου στις γυναίκες είναι:

  • του μαστού (29%)
  • του παχέος εντέρου (12%)
  • του πνεύμονα (8%)
  • του ενδομητρίου (8%)
  • του παγκρέατος (4%)

και στους άνδρες:

  • ο καρκίνος του πνεύμονα (19%)
  • του προστάτη (18%)
  • της ουροδόχου κύστης (14%)
  • του παχέος εντέρου (13%)
  • και του παγκρέατος (4%)

Καρκίνος

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ετερογενή νόσο. Επίσης, έχει μεταστραφεί και έχει πάρει τη μορφή μιας χρόνιας πάθησης, σύμφωνα με τον διεθυντή του Ινστιτούτου Παναγιώτη Μπεχράκη.Τα νεοπλάσματα που προέρχονται από το ίδιο όργανο μπορεί να είναι επίσης ετερογενή. Συνεπώς στην αντιμετώπισή του δεν βιηθούν τυποποιημένες και αδιαφοροποίητες προσεγγίσεις, αλλά χρειάζεται εξατομίκευση των θεραπευτικών επιλογών.

Εξατομικευμένη  ιατρική

Η μορφή της Ιατρικής που χρησιμοποιεί πληροφορίες από  τη γενωμική, την πρωτεωμική και το περιβάλλον. Στόχος της είναι η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου του συγκεκριμένου ασθενούς. Σημαντικό θεωρείται να αναγνωριστούν κλινικοί, παθολογοανατομικοί και γενωμικοί δείκτες που θα μπορούν να κατευθύνουν τις θεραπευτικές επιλογές.

Η τεχνολογική πρόοδος στην απεικόνιση και στη μοριακή διαγνωστική έχει συνεισφέρει σημαντικά στην εξέλιξη της εξατομικευμένης ιατρικής. Στόχος μας είναι να εντοπιστούν οι αποτελεσματικότερες προσεγγίσεις με βάση γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες παράγοντες, αλλά και τον τρόπο ζωής του κάθε ασθενούς.

Απαραίτητα εργαλεία για την ιατρική ακριβείας είναι:

  • η λειτουργική απεικόνιση,
  • η μοριακή παθολογοανατομία,
  • η καθοδηγούμενη θεραπεία με βάση τις ειδικές γενωμικές μεταλλάξεις,
  • οι μοριακές πλατφόρμες και
  • οι ιστολογικοί βιοδείκτες.

Η  χημειοθεραπεία:

Δεν  ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς. Η  τοξικότητα της εν λόγω μεθόδου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε κάποιους από αυτούς – κυρίως σε όσους βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της ασθένειας. Υπάρχει πλέον το τεστ Oncotypy-DX που μας βοηθάει να αναλύσουμε το πάνελ 21 γονιδίων και έτσι να καταλήξουμε σχετικά με την πιθανότητα οφέλους του συγκεκριμένου ασθενούς από την χημειοθεραπεία.

Η  ανάπτυξη ογκολογικών registries (μητρώων):

Στόχος είναι η βελτίωση της θεραπείας και της πρόγνωσης. Τα μητρώα  θα συμβάλλουν στην αναγνώριση των ασθενών υψηλού κινδύνου, στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, στην αξιολόγηση της ποιότητας ζωής κ.ά. Στην Ευρώπη υπάρχουν 200 τέτοια μητρώα, ενώ στη χώρα μας δεν έχει ακόμη ληφθεί η σχετική πολιτική απόφαση.

[mom_video type=”youtube” id=”eRuOZRIuPzg”]

Τον κάπνισμα

 

Ο διευθυντή του Ινστιτούτου, Παναγιώτης Μπεχράκης, έδωσε έμφαση στην «αδιαμφισβήτητη πλέον σύνδεση του καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα», που είναι ο πιο επιθετικός αλλά και εκείνος με τις περισσότερες διαγνώσεις. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε το 20% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα οφείλεται στο κάπνισμα. Οι επικαιροποιημένες οδηγίες προληπτικού ελέγχου για καρκίνο πνεύμονος  συνιστοούν σε όλους τους καπνιστές 50-80 ετών που έχουν μακροχρόνιο ιστορικό στο παρελθόν τους, π.χ. ένα πακέτο ημερησίως επί 20 χρόνια (ακόμη και στους πρώην καπνιστές που διέκοψαν την τελευταία 15ετία), να κάνουν ετησίως μια αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας. Η αποτελεσματικότητα του προληπτικού ελέγχου αυτού του είδους συνεισφέρει στη δραστική μείωση των θανάτων κατά 20%-30%. Σημαντική είναι και η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση.

 

Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου ΕλλάδοςΚαρκίνοςΜελέτιος–Αθανάσιος ΔημόπουλοςΜπεχράκης Παναγιώτης

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ράβε ξήλωνε ο ΕΟΦ- Απαγόρευσε ξανά τις εξαγωγές φαρμάκων
ΕΟΔΥ: 17.662 κρούσματα- 568 διασωληνωμένοι- 106 θάνατοι

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...