Σε μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ιού HIV και του συναφούς συνδρόμου AIDS ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος επισημαίνει την ανάγκη υλοποίησης προγραμμάτων θεραπείας. Αυτά θα πρέπει να βελτιωθούν για παιδιά, νέους και ευαίσθητες ομάδες.
Με μια ιστορική αναδρομή ο κ. Δημόπουλος υπενθύμισε ότι «τον φόβο και τον τρόμο που προκαλούσε ακόμα και το άκουσμα των όρων HIV/AIDS». Ωστόσο σημειώθηκαν σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα και πλέον «σήμερα μπορούμε να αφήσουμε τον φόβο και τον τρόμο πίσω, κυρίως λόγω της επιστημονικής γνώσης και των διαθέσιμων μέσων για την αντιμετώπιση του ιού HIV».
Για τους νοσούντες με HIV που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή ο στόχος να καταφέρνουν να καταστείλουν τον ιό κατά 95% «είναι όλο και πιο προσιτός, αλλά είναι πιο δύσκολος σε παιδιά και εφήβους και η μακροχρόνια καταστολή του ιού αποτελεί μία πρόκληση» σημειώνει ο καθηγητής. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται τόσο η προστασία του νοσούντα όσο ανακόπτεται η μετάδοση σε άλλους ανθρώπους.
Αναφορικά με τις υγειονομικές αρχές, ο ΟΗΕ προσδοκά χάρη στο Πρόγραμμα έναντι του HIV/AIDS η καταστολή του ιού από όσους νοσούν να έχει επιτύχει το 95% έως το 2030. Στοιχεία συγκεντρώθηκαν από 148 νοσοκομεία σε 31 χώρες ανά τις πέντε ηπείρους, για 21.500 παιδιά και εφήβους και 255.000 ενήλικες με HIV οι οποίοι άρχισαν αντιρετροϊκή αγωγή μεταξύ του 2010 και του 2019. Ειδικότερα, αναλύθηκε το ποσοστό καταστολής του ιού ένα, δύο και τρία έτη μετά την έναρξη της αγωγής. «Τα αποτελέσματα καταστολής του ιού, όπως αυτή ορίστηκε ως κάτω από 1000 αντίγραφα του ιού ανά ml αίματος, στους ενήλικες ήταν 79% μετά τον πρώτο χρόνο, 72% μετά από δύο χρόνια και 65% μετά από τρία έτη αντιρετροϊκής αγωγής. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε παιδιά και εφήβους ήταν 64%, 62% και 59% μετά από ένα, δύο και τρία έτη αντίστοιχα» σημείωσε ο πρύτανης.
Όπως εξηγεί ο κ. Δημόπουλος, αποδεικνύεται ότι τα προγράμματα θεραπείας του HIV πρέπει να εξελιχθούν περαιτέρω ειδικά στις ευαίσθητες ομάδες των παιδιών και εφήβων, προκειμένου τα ποσοστά να προσεγγίσουν τον στόχο που έχει τεθεί για το 2030. «Όλοι μαζί, συντονισμένα, μπορούμε να υψώσουμε ένα αποτελεσματικό τοίχος προστασίας έναντι και του ιού της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας» καταλήγει ο κ. Δημόπουλος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ