Συναγερμό στους γενικούς ιατρούς σε ολόκληρη τη χώρα σήμανε μέσα σε λίγες ώρες το νέο για τις επικείμενες μαζικές μετακινήσεις τους από το ΠΕΔΥ στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, κατά τη διάρκεια της εφημερίας, βάσει σχετικής εγκυκλίου του Ανδρέα Ξανθού (δείτε εδώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής προσανατολίζεται στην προκήρυξη πανελλαδικής συγκέντρωσης την Παρασκευή 5 Φλεβάρη, στο υπουργείο Υγείας, με ταυτόχρονη αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αίτημα την απόσυρση της εγκυκλίου.
Τη συμμετοχή του έχει ήδη ανακοινώσει ο Σύλλογος Γενικών Ιατρών Κέρκυρας, ο οποίος καλεί τα μέλη του σε γενική συνέλευση την προηγούμενη (3/4) και ώρα 12:30 στην αίθουσα της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας, για ενημέρωση και διαμόρφωση περαιτέρω προτάσεων για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Οι γενικοί ιατροί στην Κέρκυρα έχουν, άλλωστε, βιώσει “στο πετσί τους” τι σημαίνουν οι μετακινήσεις από το ΠΕΔΥ στα νοσοκομεία: “Θυμίζουμε σε όσους τις έχουν βιώσει το τι σημαίνει να παραμένεις στο χώρο των ΤΕΠ έχοντας εγκεφαλικό, με έναν γιατρό που δεν έχει εκπαιδευτεί στη νευρολογία, απλά γιατί δεν υπάρχει νευρολόγος στην εφημερία του νοσοκομείου (το ίδιο παράδειγμα ισχύει για πολλές ακόμα ειδικότητες που δεν καλύπτονται σε πλήρη εφημέρευση). Θυμίζουμε τι σημαίνει να παραπέμπεσαι από ένα ΚΥ στο νοσοκομείο για εξειδικευμένη αντιμετώπιση και εκεί να βρίσκεις μπροστά σου τον ίδιο γιατρό που σε παρέπεμψε. Θυμίζουμε ότι μόνο μετά την αποχώρηση μας μετά από τις περυσινές κινητοποιήσεις εξαναγκάστηκε η 6η ΥΠΕ να προκηρύξει θέση παθολόγου στα επείγοντα του νοσοκομείου” αναφέρουν χαρακτηριστικά. Αντιστρέφοντας, λοιπόν, το επιχείρημα του υπουργού Υγείας οι γενικοί γιατροί της Κέρκυρας υποστηρίζουν ότι οι μετακινήσεις αυτές στην πράξη λειτούργησαν ως πρόσχημα για να μην γίνουν προσλήψεις στα ΤΕΠ, διαλύοντας ταυτόχρονα την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αφού οι γιατροί μετά την εφημερία έπαιρναν ρεπό και τα κέντρα υγείας έμεναν άδεια.
“Στην πράξη εξαναγκαζόμαστε να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις για την προάσπιση των χρόνων που δώσαμε τόσο στην ειδικότητα αλλά και στις σπουδές μας για να διασφαλίσουμε το αυτονόητο: Ότι ο γενικός γιατρός είναι γιατρός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δεν έχει καμιά εκπαίδευση και σχέση με το νοσοκομείο. Είναι γιατρός για να προλαμβάνει και να διεκπεραιώνει την πρωτοβάθμια υγεία και όχι για να καλύπτει τα κενά στη δευτεροβάθμια υγεία” καταλήγουν.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ