Στην αναθεώρηση σημείων του πλαισίου λειτουργίας του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συγκεκριμένα στις διαδικασίες που αφορούν στις επισκέψεις των πολιτών, αναγκάζεται να προχωρήσει η Αριστοτέλους.
Οι στόχοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη του νέου συστήματος αποδείχθηκαν μάλλον φιλόδοξοι, αναγκάζοντας την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αλλάξει ρότα σε διάφορα σημεία. Βασική αλλαγή είναι ο τρόπος πρόσβασης των πολιτών στους γιατρούς.
Ο Ανδρέας Ξανθός αναγνώρισε τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει το εγχείρημα. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η πρώτη μετά από 13 μήνες, ο Υπουργός Υγείας εκτίμησε πως το βασικό λάθος της Αριστοτέλους ήταν ότι υποτιμήθηκαν «οι δυσκολίες ανάπτυξης και τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων για τις νέες δομές, ειδικά με τη γεωγραφική διασπορά που προβλέφθηκε», αναφέροντας το παράδειγμα της Μυτιλήνης, όπου υπήρξε μηδενική ανταπόκριση για τις 3 μονάδες του σχεδιασμού.
Πρακτικό πρόβλημα ήταν η «δυσκολία εκπλήρωσης του χρονοδιαγράμματος», κατά τον κ. Ξανθό, αφού μόνο 101 μονάδες έχουν τεθεί σε λειτουργία από τις 239 που προβλεπόταν. Αγκάθια ήταν τόσο η ανεπάρκεια ιατρών, λόγω brain drain, όσο και κατάλληλων χώρων, ενώ βασικό εμπόδιο παραμένει η κουλτούρα που επικρατεί σε υγειονομικούς και πολίτες.
Για αυτό και το νέο μοντέλο θέτει και ορισμένους στόχους πέραν της συνήθους φροντίδας, σύμφωνα με τον Ξανθό:
Η ανεπάρκεια γενικών ιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων, αλλά και δομών, που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εγγραφής όλου του πληθυσμού σε Οικογενειακό Γιατρό, οδήγησε την Αριστοτέλους στην άρση του περιορισμού.
Αν και οι διαδικασίες προχωρούν, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο κ. Ξανθός και ο αρμόδιος αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Στ. Βαρδαρός, τα κενά που παρατηρούνται στην κάλυψη του πληθυσμού επέβαλαν την εξεύρεση εναλλακτικών, προκειμένου να δοθεί παράταση ζωής στην προσπάθεια.
Ήδη είναι σε λειτουργία 101 μονάδες, στόχος είναι να λειτουργούν 120 έως το τέλος του έτους, ενώ έχουν συνταχθεί 150 χιλιάδες ενεργοί ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας. Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί 350 χιλιάδες συνταγογραφήσεις.
«Πάνω από 500 χιλιάδες επισκέψεις πολιτών έχουν πραγματοποιηθεί στις ΤΟΜΥ και από αυτές μόλις το 1,5% των περιστατικών έχει χρειαστεί να παραπεμφθεί σε άλλα σημεία, πιο εξειδικευμένης φροντίδας, στο ΣΥ», εξήγησε ο κ. Βαρδαρός. Σύμφωνα με τον ίδιο, έως το τέλος του έτους θα έχουν εξοικονομηθεί 10 εκατ. ευρώ, από επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς.
Στο σύστημα έχουν ήδη εγγραφεί 1.150.000 πολίτες, ενώ 450.000 είναι σε αναμονή για οριστικοποίηση, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας. Αυτοί, «από 1η Ιανουαρίου θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο δίκτυο», ανέφερε και εξήγησε πως θα προβλεφθεί κίνητρο για να πειστεί ο κόσμος να εγγραφεί στο σύστημα.
Έτσι, «θα δίνεται προτεραιότητα σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και άρα θα είναι λιγότερος ο χρόνος αναμονής για ραντεβού που κλείνονται μέσω του Οικογενειακού Ιατρού. Όσοι δεν έχουν γραφτεί αλλά και όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα, λόγω απουσίας ιατρών, σε δομές ή συμβεβλημένων, να εγγραφούν θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται όπως σήμερα», ανέφερε ο κ. Ξανθός. Η σχετική εγκύκλιος για τα ραντεβού είναι προς δημοσίευση.
Βέβαια, το Υπουργείο προωθεί και άλλες εναλλακτικές προκειμένου να διασφαλιστεί την εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε αυτή την κατεύθυνση ικανοποιεί και ένα πάγιο αίτημα των ιατρικών συλλόγων. Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός, θα υιοθετηθούν 3 μοντέλα επισκέψεων, υιοθετώντας στην ουσία το μοντέλο «κατά πράξη και περίπτωση», προσδιορίζοντας τις ανάγκες ανά περιοχή και ειδικότητα και «δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να συμβληθούν για να καλύψουν τις ανάγκες», όπως ανέφερε.
Έτσι, θα υπάρχουν πλέον οι δυνατότητες της:
Πάντως, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να αποφευχθεί όσο το δυνατόν ταλαιπωρία των ασθενών, έχει σταλεί επιστολή στους συλλόγους τους προκειμένου να εγκατασταθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας, ώστε να τίθενται ερωτήματα και απορίες, αλλά και τυχόν προβλήματα.
«Για εμάς ο οικογενειακός ιατρός δεν είναι θεσμός που μας επιβλήθηκε, οι ΤΟΜΥ δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση. Αλλά η νέα ΠΦΥ ήρθε να καλύψει ένα κενό που εντοπίστηκε», υποστήριξε. Πάντως, το νέο σύστημα τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή σε περιοχές με σχετική επάρκεια σε οικογενειακούς ιατρούς, σε δομές ή συμβεβλημένους. «Θέλουμε ο Οικογενειακός να κρατάει ανοικτή την πόρτα στον πολίτη στο σύστημα υγείας. Δεν είναι θυροφύλακας», σχολίασε ο κ. Ξανθός.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, ήδη έχουν συμβληθεί, μέσω ΕΟΠΥΥ, περίπου 710 οικογενειακοί ιατροί, με τη σύμβαση να παραμένει ανοικτή και τον καθένα τους να διαθέτει περισσότερα ραντεβού για τους δικαιούχους. «Πρόβλημα είναι η στρεβλή κατανομή των ειδικοτήτων που αποτελούν τους οικογενειακούς γιατρούς», κατά τον Αναπληρωτή Γ.Γ., με τη μεγαλύτερη δυσκολία να εντοπίζεται στην Αττική.
Όπως εξήγησε, πάντως, δεν υπάρχει κανενός είδους deadline για την εγγραφή του πληθυσμού. Μάλιστα, έχει εγκριθεί προκήρυξη 455 μονίμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ στα ΚΥ, αστικά και αγροτικά, διαφόρων ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, προβλέπονται 63 θέσεις στην 1η ΥΠΕ, 102 στη 2η ΥΠΕ, 62 θέσεις στη 3η ΥΠΕ, 65 θέσεις στην 4η ΥΠΕ, 59 στην 5η, 78 και 26 θέσεις στην 6η και 7η ΥΠΕ, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, περίπου 900 χιλιάδες παιδιά, 5-12 ετών, θα επωφεληθούν από τις παροχές οδοντιατρικής φροντίδας του ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν 92 διεπιστημονικές ομάδες υγείας, που θα αναλάβουν επισκέψεις και δράσεις σε αγροτικές περιοχές σε όλη τη χώρα. Οι ομάδες θα έχουν βάση ΚΥ και θα διαθέτουν διάφορες υγειονομικές ειδικότητες, μεταξύ των οποίων και μαίες, τεχνολόγοι υγείας, οδοντίατροι κλπ.
Παράλληλα θα λειτουργήσουν πιλοτικά και οι πρώτες ακαδημαϊκές μονάδες ΠΦΥ, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, με στόχο τη διαρκή εκπαίδευση πάνω στην οικογενειακή ιατρική.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ