Η αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού μεταξύ της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και της Φαρμακοβιομηχανίας έχει αρχίσει (εδώ). Την ίδια ώρα, όμως, ο Υπουργός Υγείας εμφανίστηκε υπέρμαχος μιας διαπραγμάτευσης που στηρίζεται τόσο στις διαδικασίες εντός της Επιτροπής όσο και σε διακρατικό επίπεδο.
Η πίεση για όσο το δυνατότερον ταχύτερη διεύρυνση των ατόμων με ηπατίτιδα C που έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου (εδώ), ενώ πλέον η εκρίζωση της νόσου αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) (εδώ).
Μιλώντας από το βήμα της Ημερίδας για την Ηπατίτιδα C και τη Χρήση Ναρκωτικών στην Ελλάδα, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας”, ο Ανδρέας Ξανθός ξεκαθάρισε πως η Στρατηγική του Π.Ο.Υ. είναι δεσμευτική για τη χώρα και ο στόχος είναι η εξάλειψη των ηπατίτιδων έως το 2030. “Για να μη μείνει, όμως, ωραία ευχή πρέπει να συνοδευτει απο συγκροτημένο σχέδιο δράσης“, ξεκαθάρισε ο κ. Ξανθός.
Ειναι ενδεικτικό πως, όπως ανέφερε και η καθηγήτρια Ψυχιατρικής, της Α’ ψυχιατρικής κλινικής του Αιγινήτειου νοσοκομείου, με τα νέα φάρμακα εκτιμάται πως θα υπάρξει ετήσια μείωση των θανάτων κατά 65%.
Ο Υπουργός Υγείας, πάντως, φαίνεται να επιμένει στην επιλογή της κοινής διαπραγμάτευσης τιμών με άλλες χώρες της Ευρώπης.
“Σήμερα τα Συστήματα Υγείας ακόμα και ανεπτυγμένων χρονών με μηχανισμούς HTA δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην ανάγκη εισόδου στην κυκλοφορία νέων, καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών“, ανέφερε, κάνοντας λόγο για συζήτηση που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
“Μας ενδιαφέρει η συστράτευση με χώρες της Ε.Ε. και στο επιπεδο της κοινής διαπραγμάτευσης τιμών με τη φαρμακοβιομηχανία. Νομίζουμε ότι ειναι απαραίτητο, γιατι προφανώς η διαπραγματευτική δύναμη μεμονωμένων χωρών με μικρές αγορές, ειδικά εκείνων με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η δική μας, ειναι πολύ περιορισμένη“, τόνισε ο κ. Ξανθός.
Όπως ανέφερε, ο Ανδρέας Ξανθός η ανάγκη διακρατικών συμμαχιών για κοινή διαπραγμάτευση, ειδικά σε αυτά τα νέα φάρμακα, συζητήθηκε ήδη σε 2 συνόδους των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας, ώστε να συνδυαστεί η πρόσβαση των ασθενων στη φαρμακευτκή καινοτομία και η διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας.
Επίπεδο συνεργειών υπάρχουν, όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν, με άλλες 4 χώρες της Μεσογείου, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιταλία και την Πορτογαλία (εδώ).
Βέβαια, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στη Διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό η τεχνική προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί, εγκαθιστώντας ένα διαύλο επικοινωνίας και επιστημονικοτεχνικής υποστήριξης από εμπειργνόμωνες, μεταξύ αυτών και Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.
“Ήδη, βάσει της κατεύθυνσης που έδωσε το Υπουργείο, δόθηκε το έναυσμα της Διαπραγματευσης, που αναμένεται να αρχίσει και επίσημα εντος Ιουνίου”, επιβεβαίωσε ο κ. Ξανθός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αποτέλεσμα της διαδικασίας θα είναι τιμές που θα επιτρέψουν και την αύξηση των δυνατότητων του Συστηματος Υγείας.
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπό τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζος, το οποίο θα δίνει έμφαση στην πρωτογενή προληψη σε συνδυασμό με ολιστική παρέμβαση στο κομμάτι των εξαρτήσεων, σε επικοινωνία με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα, ενώ έκανε λόγο για λειτουργική διασύνδεση όλων φορέων και των δομών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ