Σκούρα έχουν αρχίσει να τα βρίσκουν στην κινεζική αγορά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις της Δύσης, καθώς το Πεκίνο επιβαρύνεται σημαντικά από τα όλο και αυξανόμενα κόστη της υγείας και οι τιμές δέχονται συνεχείς πιέσεις. Η Κίνα, που εκτόπισε την Ιαπωνία από τη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, έχει προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις από διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν αρχίσει να επιβραδύνονται αισθητά. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Deutsche Bank, με εξαίρεση την AstraZeneca, καμία από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες, που ανακοίνωσαν αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, έχει πετύχει διψήφιο ποσοστό αύξησης των πωλήσεων στην Κίνα. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters, η δανέζικη Novo Nordisk, ο μεγαλύτερη παρασκευάστρια εταιρία ινσουλίνης διεθνώς, κατέγραψε πτώση 6% στις κινεζικές πωλήσεις.
Η εταιρία απέδωσε την πτώση στη μειωμένη ανάπτυξη της αγοράς του διαβήτη και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από φθηνότερες ινσουλίνες, τοπικής παραγωγής, όπως και στη συσσώρευση αποθεμάτων τα προηγούμενα τρίμηνα. Πολλές φαρμακευτικές εταιρίες αναμένουν αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της Κίνας, καθώς η κυβέρνηση βελτιώνει την πρόσβαση στην περίθαλψη και η φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να φθάσει ακόμη και τα $185 δισ. έως το 2018, σύμφωνα με την IMS Health.
Αλλά, όπως αναφέρει το Reuters, η μεσοπρόθεσμη εικόνα αποδεικνύεται λιγότερο «ρόδινη», με τις μεταρρυθμίσεις στο νοσοκομειακό τομέα να επιδρά στη συνταγογράφηση και οι τιμολογιακές πιέσεις να αυξάνονται σε συγκεκριμένη γκάμα φαρμάκων.
Ο Joe Jimenez Γενικός Διευθυντής της Novartis, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας σε πωλήσεις διεθνώς, σημείωσε πως η ανοδική υγειονομική κάλυψη έχει πιέσει προς τα πάνω τα κόστη και το Πεκίνο προσπαθεί να ελέγξει την πρόσφατη ραγδαία αύξηση των δαπανών.
«Πιστεύω ότι υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια επιβραδυνθεί έστω και λίγο», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων τον περασμένο μήνα. «Επιπροσθέτως, από την πλευρά της οικονομίας, υπάρχει η δηλωμένη μετατόπιση σε αυτό που ονομάζεται βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, που οδηγεί σε χαμηλότερα συνολικά ποσοστά ανάπτυξης», συμπλήρωσε.
Ο Chito Zulueta, Επικεφαλής Αναδυόμενων Αγορών της Eli Lilly’s, ανέφερε ότι υπήρξε μια σημαντική πτώση στην ανάπτυξη της αγοράς της Κίνας, σε μονοψήφια ποσοστά. Η Pfizer επίσης ανέφερε τιμολογιακές πιέσεις στην Κίνα, αλλά επεσήμανε ότι η χώρα παραμένει πεδίο σημαντικών ευκαιριών ανάπτυξης στο μέλλον. «Όλα καταδεικνύουν μια δύσκολη διαδρομή για τις δυτικές εταιρίες, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα από μια σειρά υποθέσεων δωροδοκίας που οδήγησαν στην επιβολή προστίμου σχεδόν $500 εκατ. για την GlaxoSmithKline πέρσι», σημειώνει το Reuters.
Ο Γενικός Διευθυντής της GSK, Andrew Witty, δήλωσε πως η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρία στην Κίνα έχει σταθεροποιηθεί μετά από αυτό το σημαντικό πλήγμα στην υπόληψη της, αν και το σκηνικό της αγοράς δεν ήταν εύκολο. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συνολική αγορά της Κίνας επιβράδυνε δραματικά το τελευταίο έτος», σημείωσε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ