Ήδη, το πρώτο φορτίο χυμού από τις γενετικά τροποποιημένες μοβ ντομάτες εστάλη από τον Καναδά στη Βρετανία για να δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα και να λάβει την έγκριση προκειμένου να κυκλοφορήσει στην αγορά.
Οι ντομάτες αναπτύχθηκαν σε εργαστήρια, στο Νόργουιτς της Βρετανίας, και καλλιεργήθηκαν στον Καναδά, όπου και μετατράπηκαν σε 1.200 λίτρα χυμού. Ο λόγος που επελέγη ο Καναδάς, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν ότι «το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στην Ευρώπη, θα καθιστούσε απαγορευτικά ακριβή» την ολοκλήρωση των ερευνών στη Βρετανία.
Οι μοβ ντομάτες παίρνουν το χρώμα τους από την ανθοκυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό που πιστεύεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που τις ανέπτυξαν, ο χυμός τους μπορεί να προστεθεί σε διάφορα φαγητά – π.χ. σε πίτσα ως σάλτσα – και να τα καταστήσει πιο υγιεινά, ισχυρισμός που θα αποδειχθεί ή θα διαψευστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με κλινικές μελέτες σε καρδιοπαθείς Βρετανούς.
Επιπλέον, οι μοβ ντομάτες διατηρούνται για περισσότερο καιρό, καθώς η ουσία που περιέχουν εμποδίζει την αποσύνθεση και την εμφάνιση μούχλας.
Τα επιχειρήματα των επιστημόνων υπέρ του προϊόντος πάντως φαίνεται πως δύσκολα θα πείσουν τους πολεμίους των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ακόμη κι αν αυτή τη φορά δεν πρόκειται για μια καλλιέργεια που μεταλλάχθηκε προκειμένου να αναπτύξει μεγαλύτερη αντίσταση σε παρασιτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα.

Διχάζουν οι νέες… μοβ ντομάτες
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Αλλάζει η πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς-Υποχρεωτική η παραπομπή από τον Προσωπικό Ιατρό
Προβλήματα δεν έχει μόνο το ΕΣΥ, αλλά και οι ιδιωτικοί όμιλοι..
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Η Πρόεδρος του Συλλόγου SMA εξηγεί τι πρέπει να αλλάξει άμεσα
Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για τις νέες ρυθμίσεις πρόσβασης των ασθενών σε ειδικούς ιατρούς
Νέο λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης στον Μαγνητικό Τομογράφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας







Comments (0)