Σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση του HIV στην Ελλάδα σημειώνεται με την διάθεση της προληπτικής αγωγής αντιρετροϊκών φαρμάκων PrEP για την προστασία όσων πολιτών βρίσκονται σε κίνδυνο. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ουσιαστική βελτίωση με κατεύθυνση από τη μείωση των διαγνώσεων στην ελάττωση των νέων μολύνσεων.
Στόχος είναι η προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό γι’ αυτό η προληπτική χορήγησή της αγωγής (Pre–Exposure Prophylaxis – PrEP) θα διατίθεται δωρεάν και αποκλειστικά από τα φαρμακεία Δημοσίων Νοσοκομείων. Προϋπόθεση αποτελεί ο λήπτης να υποβάλλεται σε ειδικές εξετάσεις ανά τρεις μήνες, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι αρνητικός στον ιό HIV.
«Είμαστε προ των πυλών στην χορήγηση του πλέον αποτελεσματικού όπλου που έχουμε στον έλεγχο του HIV» ανέφερε στο Virus.com.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» Νίκος Δέδες επικαλούμενος τα στοιχεία άλλων χωρών στις οποίες χορηγείται η αγωγή με ραγδαία μείωση των νέων διαγνώσεων, από το 2016 με την εφαρμογή της. Δυστυχώς ως χώρας καθυστερήσαμε στην διάθεσή της, λόγω της πανδημίας αλλά και της αναγκης δημιουργίας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σχολιάζει ο κ. Δέδες.
Αξιοσημείωτο είναι πως στην κοινή υπουργική απόφαση για την διάθεση της αγωγής προβλέπεται ότι ο «ΑΜΚΑ του δικαιούχου, κατά την καταχώρηση της συνταγής στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης να ψευδωνυμοποιείται από το σύστημα, μέσω της δημιουργίας ενός Κωδικού Αριθμού Δικαιούχου», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Η ανώνυμη συνταγογράφηση διευκολύνει «ευάλωτες ομάδες, οι οποίες υπόκεινται σε διακρίσεις» εξηγεί ο κ. Δέδες. Ωστόσο, η αγωγή αποτελεί μια επιπλέον προστασία, η οποία μαζί με τη χρήση του προφυλακτικού, με τους εμβολιασμούς για το HPV και με τη τακτική εξέταση βοηθούν να προστατευτούν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας.
Από την μείωση των διαγνώσεων στην μείωση μολύνσεων
Ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει στο πρώτο 10μηνο του 2023 αύξηση των νέων διαγνώσεων, γεγονός που δεν «μεταφράζεται» αναγκαστικά και σε αύξηση των νέων μεταδόσεων, αλλά ότι πραγματοποιήθηκε μετά την πανδημία καλύτερα η ελεγκτική διαδικασία. Πρόοδος αναμένεται χάρη στη Prep «γιατί τόσα χρόνια γινόταν μια απομείωση των νέων διαγνώσεων, ενώ με την PrEP είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μείωση των νέων μολύνσεων» διευκρινίζει ο κ. Δέδες κάνοντας πρόβλεψη με βάση τα ισχυρά δεδομένα από άλλες χώρες και αποσαφηνίζοντας ότι ελάττωση των ποσοστών αναμένεται στις κοινότητες που θα υιοθετήσουν την προφυλακτική αγωγή.
Όσο για την επίτευξη του στόχου του ΠΟΥ για την εξάλειψη του AIDS έως το 2030 ο κ. Δέδες υποστήριξε ότι στην χώρα μας δεν χρειάζεται μόνο η αξιοποίηση της Επιστήμης αλλά και η πράξη με την εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης βλάβης για τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών καθώς και «κατάλληλων πολιτικών στις φυλακές και για τους σεξεργαζόμενους, «οι οποίοι είναι εργαζόμενοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας με το νόμο ο οποίος χρειάζεται άμεση επικαιροποίηση».
Χρηστικές πληροφορίες
Οι ενδιαφερόμενοι για να λάβουν την προφυλακτική αγωγή θα πρέπει να:
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ