Μία δωρεάν ηλεκτρονική πλατφόρμα, που αφορά την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στα Οικονομικά, στον Στρατηγικό Σχεδιασμό και στην Πολιτική της Υγείας παρουσίασε το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ. Σε πρώτη φάση μπορεί να προσφέρει την εκπαίδευση μέχρι 300 ατόμων μέσα σε ένα χρόνο.
Το πρόγραμμμα ονομάζεται ERMES και σκοπός του είναι η εισαγωγή των επαγγελματιών υγείας στις Βασικές Αρχές της Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και του Στρατηγικού Σχεδιασμού, της Οικονομικής Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Υγείας αλλά και της Επιδημιολογίας, της Μεθοδολογίας της Έρευνας. Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια έξι (6) εβδομάδες και προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα δωρεάν, με στόχο την απόκτηση βασικών γνώσεων και εξειδικευμένης κατάρτισης στις αντίστοιχες θεματικές ενότητες.
Η Επιστημονικά Υπεύθυνη Προγράμματος, καθηγήτρια κα Δάφνη Καϊτελίδου, ανέφερε ότι “η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε ζητήματα που αφορούν τον στρατηγικό σχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας, την πολιτική και τα οικονομικά της υγείας, αν και δεν αποτέλεσε την κύρια προτεραιότητα στο ευρύτερο πλαίσιο των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που προσφέρονται στη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επαγγελματιών υγείας και γενικότερα των ανθρώπων που ανήκουν στο σύστημα υγείας. Η ανάγκη για επιμόρφωση σε πεδία που υπερβαίνουν την κλινική πράξη είναι όλο και πιο έντονη, λόγω των πιέσεων που δέχεται τόσο το σύστημα υγείας της χώρας μας όσο και τα συστήματα υγείας διεθνώς”.
Το παρόν έδωσε και η αναπληρωτής υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα, η οποία συνεχάρη τους δημιουργούς του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι “πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα όχι μόνο για τους υγειονομικούς αλλά και για τις διοικήσεις των υπηρεσιών υγείας, το οποίο συμβάλλει στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς όλους και κυρίως προς τους ασθενείς”.
Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο βίντεο-διαλέξεις, παρουσιάσεις και άλλο ηλεκτρονικό υλικό ανά θεματική ενότητα και εβδομάδα, καθώς και ασκήσεις αξιολόγησης ανά θεματική ενότητα. Η επιτυχής ολοκλήρωσή του θα πιστοποιείται με διαδικτυακή εξέταση επί θεμάτων πολλαπλών επιλογών και θα οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιτυχούς Παρακολούθησης και 48 μορίων Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Δρ. Αθ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι “το πρόγραμμα εκτός από επαρκές είναι και εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς θα βοηθήσει τους γιατρούς σε θέματα που δεν διδασκόμαστε κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, τα οποία όμως τα χρειαζόμαστε στην καθημερινή πρακτική. Π.χ. η κατανόηση της βιοστατιστικής και της επιδημιολογίας είναι πολύ βασικό για να αντιλαμβανόμαστε όλοι σε ποιο περιβάλλον δρούμε και σε ποιο περιβάλλον λειτουργούμε. Αν το είχαμε κάνει πριν από μερικά χρόνια ενδεχομένως να μην μας καταλάμβανε εξαπίνης η COVID-19″.
Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό αξιολόγηση και από άλλους επαγγελματικούς φορείς υγείας, ώστε να τύχει ανάλογης μοριοδότησης και αναπτύχθηκε με την υποστήριξη των εταιρειών MSD Ελλάδος και LEO Pharma Hellas. Έναρξη εγγραφών από 13/11/2021 έως και 30/11/2021 μέσω του συνδέσμου: http://ermes.devweb.gr/login/signup.php. Έναρξη πρώτου κύκλου: 6/12/2021
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ