Η πρόσβαση διευκολύνεται σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας με δωρεάν κάλυψη της εξέτασης της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (ΑΜΗ). Η εξέταση θεωρείται αξιόπιστος δείκτης της μειούμενης ωοθηκικής λειτουργίας και εκτιμάται ότι θα βοηθήσει γυναίκες και ζευγάρια στον προγραμματισμό της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Εφόσον αξιολογηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας η εξεταζόμενη θα είσαι σε θέση να αποφασίσει εάν θα κινητοποιηθεί ώστε να υποβληθεί στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η εξεταζόμενη θα μπορεί να αποφασίσει εάν θα κρυοσυντηρήσει ωάρια ή εάν υποβάλλεται σε εξωσωματική, μπορεί να αλλάξει η ποσότητα των ορμονών που λαμβάνει.
Με στόχο την επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος, το Υπουργείο Υγείας δρομολογεί την αποζημίωση της συγκεκριμένης εξέτασης από τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς σήμερα η διενέργειά της κοστίζει στις γυναίκες που την πραγματοποιούν με ίδια έξοδα 34 ευρώ. Όπως σχεδιάζεται η εξέταση θα προσφέρεται δωρεάν σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών. Από την πλευρά του Υπουργείου εκτιμάται ότι η δαπάνη θα ανέλθει το πρώτο χρόνο τα 4.000.000 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια στα 800.000 ευρώ για κάθε επόμενο έτος.
Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ένταξη της εξέτασης της αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ) στις προληπτικές εξετάσεις, ώστε τα ζευγάρια να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις. “Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ο στόχος της Επιστημονικής Ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου 2024 και ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, έχει επιτευχθεί. Η ημερίδα αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σχετικά με την ένταξη της εξέτασης της ΑΜΗ στον ΕΟΠΠΥ για έλεγχο γονιμότητας, αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του ωοθηκικού αποθέματος των γυναικών”.
Πρόκειται για μια εξέταση ορμόνης γλυκοπρωτεϊνης, η οποία δομικά σχετίζεται με άλλες ορμόνες που παίζουν ρόλο κλειδί στην διαφοροποίηση της ανάπτυξης και την ωοθυλακιογέννεση (ινχιμπίνη, ακτιβίνη). Συγκεκριμένα, παράγεται στα κοκκιώδη κύτταρα των ωοθηκών και η εξέταση εκτιμάται ότι βοηθά στην αξιολόγηση των διαταραχών.
Τα επίπεδα της ΑΜΗ παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την αναπαραγωγική υγεία, που μπορεί να υποδηλώνουν περιορισμένο ωοθηκικό απόθεμα, γεγονός που επηρεάζει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής . Η προληπτική εξέταση της ΑΜΗ σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών θα αναδείξει τους κινδύνους που σχετίζονται με τη γονιμότητα και θα επιτρέψει στα ζευγάρια να ενημερωθούν και να διαφυλάξουν τη γονιμότητα τους αλλά και να λάβουν έγκαιρα αποφάσεις τους για τον οικογενειακό προγραμματισμό.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ