Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες, γνωστές σε πολλούς ως η «σιωπηλή νόσος» λόγω της ασυμπτωματικής τους φύσης, αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Χάρις όμως την επιστημονική πρόοδο, οι επαγγελματίες υγείας είναι σε θέση μέσα σε λίγα λεπτά για να ελέγξουν το ήπαρ των ανθρώπων που ζουν με κάποια ηπατική νόσο, χωρίς τη διενέργεια βιοψίας του ήπατος.
Ο λόγος για την ελαστογραφία του ήπατος που συνιστά μία εξειδικευμένη μη επεμβατική εξέταση αποτίμησης της εκάστοτε ηπατικής βλάβης με βαθμό αξιοπιστίας ισάξιο της βιοψίας του ήπατος, η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια μηχανήματος Fibroscan. Σε αντίθεση με τη βιοψία, η ελαστογραφία του ήπατος είναι ανώδυνη, πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν συνεπάγει ημερήσια νοσηλεία του ασθενούς και επιπλέον επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Παρόλο που η παροχή αυτής της τόσο σημαντικής εξέτασης αποτελεί βασικό παράγοντα έναρξης και παρακολούθησης της θεραπείας, το κόστος της δεν καλύπτεται από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία . Επίσης, το μηχάνημα ελαστογράφου του ήπατος δεν είναι διαθέσιμο σε όλες τις ηπατολογικές κλινικές της χώρας.
Κατόπιν χαρτογράφησης των πολλαπλών αναγκών και πλεονεκτημάτων παροχής αυτής της εξέτασης και κατόπιν εξασφάλισης του μηχανήματος Fibroscan μέσω χορηγίας, τον Απρίλιο του 2016 ξεκίνησε η δράση ΑξίΖω να ΓνωρίΖω από το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”, με στόχο την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς την καταβολή αντιτίμου, όπως η ελαστογραφία ήπατος, σε πολίτες που έχουν διαγνωστεί με κάποια ηπατική νόσο σε όλη την ελληνική επικράτεια, μέσω συνεργασίας με ηπατολογικά κέντρα και γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων.
Από την έναρξη της δράσης μέχρι και σήμερα το πιστοποιημένο προσωπικό του ΣΑΗΕ «Προμηθέα» έχει επισκεφθεί ηπατολογικές κλινικές στην Αττική, στη Ρόδο, στην Πάτρα, στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη με δυνατότητα είτε επανάληψης των επισκέψεων αυτών, είτε εκ νέου επισκέψεων και σε άλλες πόλεις. Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο υλοποίησης της δράσης εξετάστηκαν συνολικά 1.133 ασθενείς από τους οποίους το υψηλότερο ποσοστό, της τάξης του 77,6% αφορούσε σε ανθρώπους που ζουν με Ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C. Από τις δύο αυτές νόσους, μεγαλύτερη συχνότητα υπήρξε στους ασθενείς με Ηπατίτιδα C, σε ποσοστό 55,8% . Εκ, των οποίων μόλις το 16,5% βρισκόταν σε τελικό στάδιο κίρρωσης F4.
Με στόχο τη διευκόλυνση της ζωής όσο το δυνατό περισσότερων ανθρώπων που ζουν με νόσους του ήπατος, κατά τη «διαδρομή» τους εντός του ΕΣΥ – από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι τη θεραπεία -, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» δεσμεύεται για τη συνέχιση της δράσης ΑξίΖω να ΓνωρίΖω και μέσα στο 2017. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις πόλεις που θα επισκεφθεί η δράση την προσεχή χρονιά θα δημοσιοποιηθούν εν ευθέτω χρόνω.
Σχετικά με την Ηπατίτιδα
Βάσει πρόσφατων στοιχείων, στην Ελλάδα ζουν περίπου 130.000-160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια Ηπατίτιδα C, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (80%) δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Από τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί, μόλις το 50% εξ’ αυτών, κατά προσέγγιση, έχει λάβει θεραπεία.
Όσον αφορά στην Ηπατίτιδα Β, υπολογίζεται ότι περίπου το 2% – 3% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει έρθει σε επαφή με τον ιό.
Η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β & C μπορεί να επιφέρει προοδευτικά επιδεινούμενη ηπατική ίνωση, η οποία δύναται να καταλήξει σε κίρρωση του ήπατος και ενδεχόμενη εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ