Την επέτειο 30 χρόνων προσφοράς στον κλάδο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής γιορτάζει φέτος ο Δρ. Μηνάς Μαστρομηνάς. Ο γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών έχει υλοποιήσει περισσότερες από 75.000 κύκλους προσπαθειών εξωσωματικής κι έχει συντελέσει στη γέννηση περισσότερων από 35.000 υγιών μωρών.
Το 1988 άρχισε από το Πανεπιστήμιο του Hammersmith στο Λονδίνο να δημιουργεί μία Επιστημονική Ομάδα με σκοπό να φέρει στη χώρα μας τα νέα επιτεύγματα στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Το 1991 συστάθηκε η Πρώτη Ολοκληρωμένη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα, η «Εμβρυογένεσις». Στην αρχή η κλινική ανήκε στο μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ. Ο Δρ. Μαστρομηνάς συνεργάστηηκε με τους Dr. Stephen Davies, Senior Clinical Embryologist και Γ. Πιστοφίδη. Το 1994 η Εμβρυογένεση μεταφέρθηκε σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις σημειώνοντας βήματα πρωτοπορίας.
Συγκεκριμένα, εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην χώρα μας τεχνολογίες αιχμής βοηθώντας χιλιάδες ζευγάρια, που την εποχή εκείνη αναζητούσαν θεραπεία στο εξωτερικό, να πραγματοποιήσουν μία διεθνούς επιστημονικού επιπέδου προσπάθεια στην Ελλάδα. Εξατομικευμένες θεραπείες γονιμότητας καθιέρωσαν γρήγορα την «Εμβρυογένεσις» ως την κορυφαία ελληνική κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επίσης, σε αυτή προσέρχονταν ζευγάρια από το εξωτερικό. Χιλιάδες γεννήσεις επιτεύχθηκαν χάρη στις κοινές προσπάθειες της εξειδικευμένης ομάδας των Γυναικολόγων, Εμβρυολόγων, Γενετιστών και του Νοσηλευτικού προσωπικού.
Πλέον η ομάδα αριθμεί 45 μέλη που έχουν εκπαιδευτεί σε πρωτοποριακά Κέντρα του εξωτερικού και έτσι κατέστη δυνατή η μεταφορά της νέας τεχνολογίας άμεσα και αποτελεσματικά στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ιάπωνας Εμβρυολόγος, Dr. Masashige Kuwayama, εφευρέτης της κρυοσυντήρησης ωαρίων, στου οποίου τα εργαστήρια εκπαιδεύτηκαν οι εμβρυολόγοι της μονάδας.
Στο βιογραφικό του Δρ. Μαστρομηνά συγκαταλέγονται τα εξής ορόσημα:
Άξιο λόγου είναι ότι η Εμβρυογένεσις αποτέλεσε την πρώτη κλινική στην Ελλάδα που διερεύνησε τον ανδρικό παράγοντα υπογονιμότητας όταν ακόμη αυτό δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό. Ένα στα έξι ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και σύμφωνα με σχετικές έρευνες ο ανδρικός παράγοντας είναι υπεύθυνος για το 40% των περιπτώσεων.
Με αφορμή την επέτειο ο Δρ. Μηνάς Μαστρομηνάς σημείωσε ότι «κάθε παιδί που γεννιέται δίνει χαρά σε δυο οικογένειες. Στη δική του αλλά και στην οικογένεια του «Εμβρυογένεσις», τη δική μας οικογένεια! Για εμένα τα 30 χρόνια είναι απλώς ένας σταθμός στο μακρινό και συναρπαστικό ταξίδι της θεραπείας της ανθρώπινης υπογονιμότητας. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό, το ίδιο πάθος, τα ίδια ιδανικά, να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο τις αγωνίες, τις ανάγκες, το όνειρο του, το όνειρο της ζωής!!».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ