Σε διαρκές καθεστώς ανασφάλειας ζουν χιλιάδες άνθρωποι με HIV, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να εξακριβώσουν τόσο την κατάσταση της υγείας τους όσο και το αν εξακολουθούν να παραμένουν μη μεταδοτικοί, εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων στα κέντρα αναφοράς για τη διενέργεια των απαιτούμενων εξετάσεων.
Για το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”, οι ελλείψεις δεν οφείλονται τόσο στα ανεπαρκή κονδύλια για την προμήθεια των αντιδραστηρίων. Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, εντοπίζει πιο συγκεκριμένα τρεις αδυναμίες που καθιστούν αδύνατη ή περιορισμένη την πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις τους:
Καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. “Η υλοποίηση και περάτωση ενός διαγωνισμού προμήθειας αντιδραστηρίων είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και στην πράξη φαίνεται πως υπερβαίνει τους 6 μήνες” σημειώνει. Όπως εξηγεί, για το μεσοδιάστημα αυτό δεν έχει γίνει καμία απολύτως πρόβλεψη για την εξέταση των δειγμάτων που συσσωρεύονται.
Η ροή χρηματοδότησης δεν ανταποκρίνεται στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών. “Το ΚΕΕΛΠΝΟ ακολουθεί συχνά τη «μέθοδο του σταγονόμετρου» στη χρηματοδότηση των εργαστηρίων, βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ομαλή ροή προμήθειας” τονίζει. Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι το κονδύλι που δόθηκε πρόσφατα στο Κέντρο Αναφοράς της ΕΣΔΥ επαρκούσε για τη διενέργεια μόλις… 89 εξετάσεων. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι ενώ στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών εκκρεμούν προς εξέταση πάνω από 8.500 δείγματα, η σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ προβλέπει συνολικά την προμήθεια 6.000 αντιδραστηρίων για την εργαστηριακή διερεύνηση του ιικού φορτίου και 200 αντιδραστηρίων για τη γονοτυπική αντοχή. “Αναφορικά με τα αντιδραστήρια της γονοτυπικής αντοχής, αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον όσα και οι νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο, συν τουλάχιστον 10% του συνόλου των ατόμων που βρίσκονται σε αγωγή, δηλαδή περίπου 1.500 με 1.800 το χρόνο στη παρούσα φάση” υπογραμμίζει ο Σύλλογος.
Η αποζημίωση μέσω ΕΟΠΥΥ δε διασφαλίζει την απρόσκοπτη, καθολική, ανώνυμη και δωρεάν πρόσβαση στις εξετάσεις. Η Θετική Φωνή εκτιμά πως η εναλλακτική δίοδος μέτρησης του ιικού φορτίου από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια, αποτελεί πράγματι μία συμπληρωματική λύση. Παρατηρεί, όμως, ότι παρουσιάζει συγκεκριμένα κενά και προβλήματα. Αυτά σχετίζονται με “την πρόσβαση των ανασφάλιστων, τη συμμετοχή στην αποζημίωση, τον τόπο εξέτασης (αν πρέπει ο ασθενής να μεταβεί σε εξωτερικό διαγνωστικό κέντρο ή θα κάνει την εξέταση και θα παραλαμβάνει το αποτέλεσμα στη Μονάδα Λοιμώξεων) και με την εξίσου σημαντική παράμετρο της τήρησης της ανωνυμίας, λόγω του στίγματος που συνοδεύει τον HIV”.
Ο Σύλλογος έχει θέσει κατ’ επανάληψη και σε επιτακτικό τόνο το θέμα τόσο στο Υπουργείο Υγείας και στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, στα κοινοβουλευτικά κόμματα, στην Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, καθώς και στο Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος εξέδωσε ειδική αναφορά. Παρά τις δεσμεύσεις, όμως, το πρόβλημα παραμένει.
“Ο Σύλλογος αναγνωρίζει πως η διενέργεια διαγωνισμών υπηρετεί τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση. Δεν μπορεί όμως αυτό να γίνεται σε βάρος της υγείας των πολιτών” τονίζει στην επιστολή του προς τον Ανδρέα Ξανθό, από τον οποίο ζητά να αναλάβει άμεσα πολιτική πρωτοβουλία για την εξεύρεση και εφαρμογή μίας οριστικής λύσης.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει τη σύγκλιση σύσκεψης με τη συμμετοχή του ιδίου, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των Κέντρων Αναφοράς και των ασθενών. Σε διαφορετική περίπτωση οι οροθετικοί είναι διατεθειμένοι να περάσουν στην αντεπίθεση, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο για να προασπίσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην υγεία.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ