Δύο δράσεις ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), με επιδίωξη την ενημέρωση για την αξία της στοματικής υγείας και τον τρόπο φροντίδας της στοματικής υγιεινής.
Η ΕΟΟ διοργάνωσε, την Τετάρτη 20 Μαρτίου, ενημερωτική εκστρατεία στους σταθμούς του μετρό της Ομόνοιας και του Ευαγγελισμού, με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ. Για την πληροφόρηση των παιδιών αξιοποιήθηκε ο «Τούθη», ο κάστορας-οδοντίατρος, ο οποίος έδειξε πώς διατηρείται υγιές το στόμα μας. Επίσης, μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής μοίρασαν ενημερωτικό υλικό αγωγής στοματικής υγείας, με βασικές κατευθυντήριες γραμμές.
«Σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα για την ελληνική οδοντιατρική κοινότητα, καθώς την 20ή Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακηρύξουμε τη φετινή χρονιά Έτος Στοματικής Υγείας, διότι πιστεύουμε ότι οι δράσεις πρέπει να έχουν διάρκεια, να είναι πολύπλευρες, να στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού, προκειμένου να υιοθετήσουν συνήθειες που θα συμβάλουν στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης τονίζοντας πως η στοματική υγεία έχει τεράστια αξία και βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με τη γενική υγεία.
Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, διεξήχθη εκδήλωση της ΕΟΟ σε συνεργασία με τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, στο Κτιριακό Συγκρότημα ΑμεΑ, στο Ελληνικό. Στην ομιλία της, η Δρ. Φλώρα Ζερβού-Βάλβη, Οδοντίατρος Ειδικής Φροντίδας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής και Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας αναφέρθηκε στη γενικά πτωχή στοματική υγεία των ΑμεΑ και στους λόγους στους οποίους αυτή οφείλεται, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η πτωχή στοματική υγιεινή, αλλά και τις δυσκολίες στην ανεύρεση κατάλληλων υπηρεσιών υγείας και της πρόσβασης σε αυτές.
«Τα ΑμεΑ μπορούν να περιθάλπονται τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο αλλά και κατ’ οίκον. Η επιτευχθείσα θέσπιση της ειδικότητας της Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο του επιπέδου της παρεχόμενης περίθαλψης στους ειδικούς ασθενείς, πράγμα που αποτελεί και σκοπό της», σημείωσε.
Επίσης ο Βασίλης Παπαϊωάννου, Αναπλ. Καθηγητής Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιοδοντολογίας & Εμφυτευμάτων πρόσθεσε ότι «Τα άτομα με αναπηρία διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο λόγω της αδυναμίας να ασκήσουν αποτελεσματική στοματική υγιεινή. Εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα προβλημάτων του περιοδοντίου και μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα τερηδόνας από αυτήν του υγιούς πληθυσμού, καταλήγοντας, έτσι, και σε μεγαλύτερες ανάγκες θεραπείας. Ο κίνδυνος ανάπτυξης αυτών των προβλημάτων εξαρτάται και από το βαθμό νοητικής υστέρησης, τα χορηγούμενα φάρμακα, τα διάφορα ορθοδοντικά και συγκλεισιακά προβλήματα, την κινητική ικανότητα, τις κακές διατροφικές συνήθειες (μαλακές τροφές ή/και συχνή κατανάλωση προϊόντων με ζάχαρη), κ.ά.».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ