Τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση ανέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε τέτοια εγκλήματα σε βάρος των παιδιών ειδεχθή, τονίζοντας το χρέος της κοινωνίας για την προστασία τους καθώς τα θύματα δεν έχουν τη δυνατότητα να αμυνθούν λόγω της ηλικίας του και των εμπειριών τους.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ευαλωτότητα των παιδιών-θυμάτων σε περιπτώσεις που η κακοποίηση προέρχεται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον και τους έχει μεταφερθεί η εικόνα ως φυσιολογικών τέτοιων συμπεριφορών. Συνεπώς δεν πρέπει ο σχεδιασμός να κινηθεί μόνο προς τη τιμωρία των θυτών αλλά να υπάρχει πρόβλεψη ώστε η παρέμβαση να γίνει σε προηγούμενο στάδιο ώστε να μην επιτραπούν να εκδηλωθούν τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος των παδιών –θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης θα λειτουργεί το εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης κρουσμάτων, ως μία ενιαία βάση που θα επιτρέπει την παρακολούθηση, όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης. Το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει την επιμόρφωση των επαγγελματικών υγείας, ώστε να γίνονται αντιληπτές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και άλλες μορφές κακοποίησης που μπορεί να φαίνονται είτε ως απλά ατυχήματα, είτε ως απλές δράσεις. Στο πνεύμα αυτό εντάσσεται ο προληπτικός έλεγχος εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με παιδιά, για να μην έρχονται σε επαφή με παιδιά άτομα που έχουν απασχολήσει με τέτοιες πράξεις που συνδέονται με το κομμάτι της σεξουαλικής κακοποίησης.
Ακόμη, έμφαση δίνεται στην ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών, προκειμένου να αναγνωρίζουν τέτοια σημάδια συμπεριφοράς μέσω της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και να μπορούν να καταγγέλλουν τις πράξεις αυτές. Στο κομμάτι των πρωτοκόλλων των θεραπευτικών προβλέπονται και περιπτώσεις κακοποίησης από ανήλικους θύτες.
Για την προστασία των παιδιών το Υπουργείο Υγείας εξασφάλισε πόρους και μέσα από το πρόγραμμα Δοξιάδη, με την επιμέλεια της υφυπουργού της Ζωής Ράπτη. Τα κονδύλια θα διατεθούν σε 104 νέες δομές ψυχικής υγείας . Οι δομές αυτές έχουν σημαντικό ρόλο στη προστασία, στην ενημέρωση και των παιδιών, θυμάτων κακοποίησης και ειδικά στο σκέλος που σχετίζεται με τη σεξουαλική κακοποίηση.
Επίσης, ο σχεδιασμός εστιάζει στην ικανότητα του προσωπικού γρήγορα να διαπιστώνει αυτές τις πράξεις, ώστε πολύ γρήγορα να προστατευθούν τα παιδιά. Συνολικά, στόχος του εθνικού σχεδίου δράσης είναι η διαμόρφωσή συνθηκών που θα αποτρέπουν τους κινδύνους για τα παιδιά.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ