Μονοκλωνικά αντισώματα της GSK φαίνεται να μπορούν να βάλουν «φρένο» και στο στέλεχος όμικρον, όπως προέκυψε από τα πρώτα δεδομένα. Η sotrovimab εκτιμάται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει 37 μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην πρωτεΐνη ακίδα του νέου στελέχους, όπως ανακοίνωσε η εταιρία.
Πρόκειται για θεραπεία αντισωμάτων που ανέπτυξε η GSK μαζί με την αμερικανική Vir Biotechnology και φαίνεται πως λειτουργεί κατά όλων των μεταλλάξεων του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού. Από τα προκλινικά δεδομένα προκύπτει ότι η sotrovimab διατήρησε τη δράση της in vitro, σύμφωνα με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία. Εν αναμονή της αξιολόγησης και της δημοσίευσης σε ιατρική επιθεώρηση η sotrovimab θεωρείται ότι είναι αποτελεσματική κατά και των 37 μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην πρωτεΐνη ακίδα της παραλλαγής Όμικρον.
Την περασμένη εβδομάδα, άλλα προκλινικά δεδομένα έδειξαν ότι το φάρμακο αυτό ήταν αποτελεσματικό κατά βασικών μεταλλάξεων του στελέχους Όμικρον. Το εν λόγω αντίσωμα είναι σχεδιασμένο να γαvτζώνεται στην πρωτεΐνη ακίδα στην επιφάνεια του νέου κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι το νέο στέλεχος Όμικρον γνωρίζουμε μέχρι τώρα ότι διαθέτει πλήθος μεταλλάξεων σε αυτήν την πρωτεΐνη.
«Αυτά τα προκλινικά στοιχεία δείχνουν τη δυνατότητα του μονοκλωνικού μας αντισώματος να είναι αποτελεσματικό κατά της πρόσφατης παραλλαγής, της Όμικρον, καθώς και κατά όλων των άλλων που έχουν χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα παραλλαγές ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της GSK Hall Barron. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «από την αρχή της συνεργασίας μας με τη Vir, υποθέσαμε ότι η sotrovimab θα είχε υψηλό φραγμό στην αντοχή και επομένως θα μπορούσε να προσφέρει το καλύτερο δυναμικό κατηγορίας για την έγκαιρη θεραπεία των ασθενών. με COVID-19».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ