Ενώπιον του παράδοξου και οξύμωρου φαινομένου, ασθενείς-κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια (άρθρο 69 ΠΚ) έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται εν τοις πράγμασι «ακίνδυνοι» για εργαζομένους-ασθενείς-συνοδούς, συνεχίζουν να βρίσκονται τα ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί λογικά η απουσία φυλακτικού προσωπικού και η παράλειψη διαμόρφωσης ειδικών χώρων νοσηλείας, με αποτέλεσμα τα περιστατικά βίας – άλλα ήπια και άλλα όχι – να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη; Το διαχρονικό αυτό “κενό” υπογραμμίζει η επίθεση που δέχτηκε μία νοσηλεύτρια από ασθενή στο Δρομοκαϊτειο, την περασμένη Δευτέρα 12 Ιουνίου τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.
“Τα περιστατικά βίας και επιθέσεων εναντίον του προσωπικού αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, χωρίς δυστυχώς να καταγράφονται στο βιβλίο συμβάντων (που παρά τις προτάσεις μας, είναι ανύπαρκτο)” αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ), Γ. Αβραμίδης, τονίζοντας πως οι νοσηλευτές πασχίζουν και μοχθούν για την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας σε ένα καταρρέον ΕΣΥ.
Είναι ενδεικτικό ότι τα ποσοστά ακούσιας νοσηλείας στο Δρομοκαϊτειο ξεπερνούν το 60% των νοσηλευομένων και η εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς από τους ασθενείς, είτε κατά την εισαγωγή τους είτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, αποτελεί καθημερινότητα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τραγική υποστελέχωση, διαμορφώνει μία κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς και το προσωπικό. Εξάλλου, στο τμήμα οξέων περιστατικών που τραυματίστηκε η νοσηλεύτρια, εκτελούσαν βάρδια μόλις δύο άτομα (ένας άνδρας και μία γυναίκα) για 31 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται σε δύο ορόφους!
Παρόλα αυτά, οι νοσηλευτές όχι μόνο δεν ανταμείβονται, έστω ηθικώς, όχι μόνο δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την ασφάλειά τους κατά την παροχή της εργασίας τους, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούνται στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι. “Αντιμετωπιζόμενοι σαν κοινοί εγκληματίες και ως τα εξιλαστήρια θύματα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ψυχικής υγείας”, λέει χαρακτηριστικά ο κος Αβραμίδης.
Καθίσταται σαφές ότι η εφαρμογή της Νομοθεσίας και η λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας και την πρόληψη κάθε κίνδυνου που δύναται να απειλήσει την υγεία ή τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, είναι σήμερα επιτακτική όσο ποτέ.
“Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση διευθέτησης του ζητήματος είναι ακραία επικίνδυνη και είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε ενώπιον τραγικών εξελίξεων, με ενδεχόμενη απώλεια ανθρώπινης ζωής!” επισημαίνει καταλήγοντας ο πρόεδρος του Συλλόγου, καλώντας την Πολιτεία να πάψει να είναι θεατής των γεγονότων και να αναλάβει τις ευθύνες της, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια εργαζομένων και ψυχικά πασχόντων.
Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων
Τη συμπαράστασή της στη νοσηλεύτρια που τραυματίστηκε με ευχές για καλή ανάρρωση, εκφράζει η ΠΟΕΔΗΝ. Καλεί, παράλληλα, τη Δευτέρα 19/6/17, 8.00 π.μ. -10.00 π.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο του Εφημερίου.
Από την πλευρά της η ΠΑΣΟΝΟΠ ζητά την ίδρυση Παρατηρητηρίου κατά της Εργασιακής Βίας στο χώρο της Δημόσιας Υγείας για να περιοριστούν τα φαινόμενα αυτά, απ΄όπου κι αν προέρχονται.
“Η διασφάλιση ενός νομοθετικού πλαισίου αλλά και η δυνατότητα καταγραφής καταγγελιών και διερεύνησης τέτοιων φαινομένων θα λειτουργήσει εποικοδομητικά στις εργασιακές σχέσεις, αφού θα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους εργαζόμενους Νοσηλευτές/τριες αλλά και αποτρεπτικά σε τέτοια φαινόμενα βίας (λεκτικής, σωματικής, συναισθηματικής) σε όσους επιλέγουν να εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές” σημειώνει σχετικά.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ