Η ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου SARS-CoV-2 με ευρεία προστασία από τις τρέχουσες και τις αναδυόμενες παραλλαγές του κορωνοϊού μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για την αννθρωπότητα, σύφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη.
Μια τέτοια λύση είναι αναγκαία καθώς τα υπάρχοντα εμβόλια απώλεσαν εν μέρει, την αποτελεσματικότητά τους λόγω του υψηλού ποσοστού μεταλλαξιγένεσης του ιού SARS-CoV-2, όπως εξηγεί ο καθηγητής. Ωστόσο , ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι «το εμβόλιο mRNA της πρωτεΐνης ακίδας SARS-CoV-2 με έλλειμα γλυκοζιτών είναι ευρέως προστατευτικό έναντι των πέντε παραλλαγών (Α, Β, Γ, Δ και Ο) που προκαλούν ανησυχία».
Υπόψη πρέπει να ληφθεί ότι από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 5,95 εκατομμύρια θανάτους. «Ο εμβολιασμός είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 και τα προστατευτικά εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από το εμβόλιο είναι γνωστό ότι αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη της ακίδας της επιφάνειας του ιού (S) και προωθούν την απόκριση και των CD8+ T-κυττάρων μνήμης» σημειώνει σε ανάρτησή του στα social media ο κ.. Τριανταφυλλίδης.
Ο ίδιος επικαλείται μελέτη, που δημοσιεύτηκε το περιοδικό PNAS, «Τα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών» και αναφέρει στην προσπάθεια ερευνητών που σχεδίασαν, μελέτησαν και ανάπτυξαν εμβόλια mRNA της πρωτεΐνης ακίδας SARS-CoV-2 με έλλειμμα γλυκοζιτών στην περιοχή RBD (δηλ. στον τομέα σύνδεσης του κυτταρικού υποδοχέα) ή στην υπομονάδα S2 της πρωτεϊνικής ακίδας. «Τα εμβόλια αυτά προκαλούν εξουδετερωτικά αντισώματα που παρέχουν από 5-8 φορές περισσότερη προστασία έναντι των παραλλαγών Α, Β, Γ, Δ και Ο που προκαλούν ανησυχία, σε σύγκριση με το μη τροποποιημένο mRNA» τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Ερμηνεύοντας τα πορίσματα ο κ. Τριανταφυλλίδης σηημειώνει ότι «η αφαίρεση των γλυκοζιτών, που θωρακίζουν τους διατηρημένους επιτόπους, μπορεί να προκαλέσουν ευρύτερες και ισχυρότερες ανοσολογικές αποκρίσεις». Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο mRNA έναντι του SARS-CoV-2 που έχει έλλειμμα γλυκοζίτη «το οποίο αποδείχθηκε ότι έχει ένα ευρύ φάσμα προστασίας έναντι του SARS-CoV-2 και των πέντε παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία. Αυτή η μελέτη δηλ. παρέχει μια μια σημαντική κατεύθυνση για την ανάπτυξη καθολικών εμβολίων mRNA ευρέος φάσματος».
*C.-Y. Wu, et al. 1/3/2022. Glycosite-deleted mRNA of SARS-CoV-2 spike protein as a broad-spectrum vaccine. Proc Natl Acad Sci U S A, 119(9):e2119995119. doi: 10.1073/pnas.2119995119.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ