Ερευνητές της American Cancer Society ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία η εισαγωγή του θερμαινόμενου μη καιόμενου καπνικού προϊόντος (IQOS) στην ιαπωνική αγορά σχετίζεται με μείωση των πωλήσεων τσιγάρων στη χώρα.
Μια ακόμη κλινική μελέτη αξιολόγησε τη βιολογική απόκριση ατόμων που αντικατέστησαν το τσιγάρο με το θερμαινόμενο μη καιόμενο καπνικό προϊόν (IQOS) για έξι μήνες σε σύγκριση με άτομα που συνέχισαν το κάπνισμα
Στο πλαίσιο της πρώτης έρευνας διερευνήθηκε το κατά πόσο η εισαγωγή του IQOS στην ιαπωνική αγορά επηρέασε τις πωλήσεις των τσιγάρων.
Συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκαν τα δεδομένα (ανά μήνα) των διανομέων για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2014 έως τον Αύγουστο 2018.
Στη συνέχεια, αναλύθηκε το κατά πόσο οι διαφορετικές ημερομηνίες κυκλοφορίας του IQOS στις 11 από τις 12 γεωγραφικές περιφέρειες της Ιαπωνίας που αξιολογήθηκαν και καλύπτουν το 99% του πληθυσμού, επηρέασαν τις πωλήσεις των τσιγάρων στις περιοχές αυτές.
Για χάρη της έρευνας επιστρατεύτηκαν μία σειρά μοντέλων προκειμένου να εκτιμηθεί το ενδεχόμενο και άλλοι παράγοντες πλην της εισόδου του IQOS στην αγορά, μπορούν να εξηγήσουν τις παρατηρούμενες τάσεις στις πωλήσεις των τσιγάρων.
Η έρευνα κατέδειξε ότι «οι πωλήσεις των τσιγάρων μειώθηκαν σημαντικά σε κάθε μία από τις 11 περιφέρειες με την κυκλοφορία του IQOS (Chow tests p<0.001)».
Κατά κεφαλήν πωλήσεις τσιγάρων σε περιοχές όπου το IQOS εισήχθη νωρίτερα έναντι περιοχών όπου εισήχθη αργότερα. Η διακεκομμένη κάθετη γραμμή σηματοδοτεί την εισαγωγή του IQOS τον Σεπτέμβριο 2015, ενώ η συνεχής κάθετη γραμμή σηματοδοτεί την εισαγωγή του IQOS τον Απρίλιο 2016.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σημειώθηκε πτώση των πωλήσεων στις περιοχές όπου το IQOS κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο 2015 πριν τον Απρίλιο 2016 όταν λανσαρίστηκε επίσημα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η είσοδος του IQOS συνδέεται χρονικά με τη πτώση των πωλήσεων των συμβατικών τσιγάρων και δε πιο στενά από οποιοδήποτε άλλο γεγονός, όπως π.χ. κάποια κυβερνητική παρέμβαση γύρω από το θέμα του καπνίσματος.
Οι συνολικές πωλήσεις τσιγάρων και IQOS μαζί, παρέμειναν σταθερές μετά την είσοδο του IQOS στην ιαπωνική αγορά.
Συνδυασμένες κατά κεφαλήν πωλήσεις τσιγάρων και ράβδων καπνού για το IQOS στην Ιαπωνία. Η διακεκομμένη κάθετη γραμμή σηματοδοτεί την εισαγωγή του IQOS τον Σεπτέμβριο 2015, ενώ η συνεχής κάθετη γραμμή σηματοδοτεί την εισαγωγή του IQOS τον Απρίλιο 2016.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η εισαγωγή του IQOS στην ιαπωνική αγορά φαίνεται να επιδρά στη μείωση των πωλήσεων τσιγάρων στη χώρα».
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η επίδραση στην υγεία του πληθυσμού της Ιαπωνίας δεν μπορεί να αξιολογηθεί πλήρως αν δεν αποσαφηνιστούν σημαντικά σημεία, όπως οι επιπτώσεις του IQOS στην υγεία και το ακριβές σχήμα παράλληλης χρήσης τσιγάρου και IQOS.
Σε ότι αφορά τη δεύτερη μελέτη αξιολογεί εάν λαμβάνουν χώρα ευνοϊκές μεταβολές σε οκτώ κύρια καταληκτικά σημεία κινδύνου, ενδεικτικά των βιολογικών και λειτουργικών αποτελεσμάτων, όταν καπνιστές των παραδοσιακών τσιγάρων μεταβαίνουν στο θερμαινόμενο μη καιόμενο καπνικό προϊόν (IQOS).
Πρόκειται για τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη πολυκεντρική μελέτη έξι μηνών σε παράλληλες ομάδες, σε δύο σκέλη
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε ενήλικες που αντικατέστησαν το κάπνισμα τσιγάρου με τη χρήση IQOS, σε σύγκριση με ενήλικες που συνέχισαν το κάπνισμα.
Αναλυτικότερα, η μελέτη παρακολούθησε 984 άτομα που τυχαιοποιήθηκαν είτε στη συνέχιση του καπνίσματος τσιγάρου (n=488), είτε στην αντικατάστασή του με IQOS (n=496) για έξι μήνες.
Συγκεκριμένα, διερευνήθηκε ένα σύνολο οκτώ κύριων (HDL-C, WBC, FEV1%pred, COHb, Total NNAL, sICAM-1, 11-DTXB2, 8-epi-PGF2α) και πολλαπλών δευτερευόντων κλινικών καταληκτικών σημείων κινδύνου.
Τα συγκεκριμένα σημεία επιλέχθηκαν λόγω της σύνδεσής τους με παθήσεις σχετιζόμενες με το κάπνισμα, οι οποίες επηρεάζονται αρνητικά από το κάπνισμα, καθώς και τη βελτίωσή τους εντός 6-12 μηνών από τη διακοπή του καπνίσματος.
Άξιο λόγου είναι ότι τα οκτώ κύρια καταληκτικά σημεία κινδύνου μεταβλήθηκαν θετικά στην ομάδα που χρησιμοποιούσε το IQOS, με στατιστικά σημαντικές διαφορές σε πέντε από τα οκτώ καταληκτικά σημεία (HDL-C, WBC, FEV1%pred, COHb, Total NNAL) σε σύγκριση με την ομάδα που συνέχισε το κάπνισμα.
Αντίκτυπος στα κύρια καταληκτικά σημεία στην ομάδα THS (θερμαινόμενου μη καιόμενου καπνικού προϊόντος) έναντι της ομάδας του τσιγάρου.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ευνοϊκές μεταβολές στα δευτερεύοντα κλινικά καταληκτικά σημεία κινδύνου, παρότι υπήρχε ένα ποσοστό των χρηστών του IQOS στη μελέτη (σχεδόν το ένα τρίτο) που χρησιμοποιούσαν παράλληλα συμβατικό τσιγάρο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι «η βελτίωση της βιολογικής απόκρισης σε 5 από τους 8 βιοδείκτες, υποστηρίζει την ερευνητική υπόθεση πιθανής μείωσης του κινδύνου νόσησης για τους καπνιστές που μεταβαίνουν στο θερμαινόμενο μη καιόμενο καπνικό προϊόν (IQOS) αντί της συνέχισης του τσιγάρου».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ