Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του ΕΚΑΒ, της ΕΣΔΥ, της Δ/νσης Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής ενότητας Πειραιά και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Στη σύσκεψη, όπου έγινε και ενημέρωση για τις διεθνείς εξελίξεις, αξιολογήθηκαν και επιβεβαιώθηκαν κατ’ αρχήν οι διαδικασίες και η ετοιμότητα των διαθέσιμων μέσων (απομονωμένες κλίνες, ειδικός εξοπλισμός, συνθήκες μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, εκπαίδευση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού κλπ). Έτσι, εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης των υπαρχουσών κατευθυντηρίων οδηγιών, εφόσον δεν υπάρχει αλλαγή της κατεύθυνση από τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές και τον ΠΟΥ.
Ωστόσο, αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση όλων των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας στις πύλες εισόδου της χώρας: λιμάνια, αεροδρόμια, Κέντρα Α΄ υποδοχής μεταναστών μέσω :
Παράλληλα συγκροτείται επιτροπή με μόνιμο χαρακτήρα προκειμένου ανά 15 ημέρες να εξετάζει το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας.
«Υπάρχουν οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό, προς το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος αλλά και του Ελληνικού Στρατού σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας για το πώς θα διαγνώσουν αλλά και πώς εν συνεχεία θα χειριστούν κάποιο ύποπτο κρούσμα», επανέλαβε ο Υπουργός Υγείας και αναφέρθηκε στο εργαστήριο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο νοσοκομείο αναφοράς, δηλαδή το «Αμαλία Φλέμινγκ».
«Εξετάσαμε και το ενδεχόμενο τοποθέτησης θερμικών καμερών αλλά αυτή τη στιγμή με τα μέτρα τα οποία σας λέω είμαστε στο πιο προωθημένο σημείο από τα μέτρα που έχει πάρει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα», σημείωσε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία αλλά αυξημένη προσοχή.
«Υπάρχει συγκεκριμένος χώρος στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» που θα υποδεχθεί τυχόν περιστατικό, με εκπαιδευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, και την ειδική υλικοτεχνική υποδομή. Στις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε σε άσκηση προσομοίωσης για να είμαστε καθόλα έτοιμοι. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες της χώρας, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», δήλωσε από την πλευρά του Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Λ. Γρηγοράκος.
«Από το καλοκαίρι προετοιμάζεται η χώρα μας έτσι ώστε η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα αυτή τη στιγμή να είναι υψηλή. Είμαστε επιχειρησιακά άρτιοι και δεν εμπνέεται καμία ανησυχία ούτε προς τους επαγγελματίες υγείας», ανέφερε η Υφυπουργός Υγείας, Κ. Παπακώστα.
Στην ενίσχυση του αεροϋγειονομείου, αναφέρθηκε η ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Χρ. Παπανικολάου, επισημαίνοντας ότι τόσο το υγειονομείο του αερολιμένα όσο και του Πειραιά είναι δυο δομές οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις δυνατότητες του ΕΚΑΒ. Συμπλήρωσε, δε, ότι το ΕΚΑΒ θα ενισχυθεί, ενώ υπάρχουν τρία δωμάτια συν αρκετούς βοηθητικούς χώρους, τελείως απομονωμένα από το υπόλοιπο νοσοκομείο και το ένα εκ των οποίων θα το μετατρέψουμε σε ΜΕΘ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ