Την διατήρηση του παρόντα κύκλου εμβολιασμού με δυο δόσεις στην Ε.Ε. συνιστά το ECDC για τον γενικό πληθυσμό. Αναμνηστικές δόσεις θα μπορούν να λάβουν πολίτες που ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στον πρωτογενή εμβολιασμό και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσών, το συνιστώμενο δοσολογικό σχήμα θα πρέπει να παραμείνει στα προγράμματα εμβολιασμού έναντι της COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ / ΕΟΧ). Ευπαθείς ομάδες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίες ήδη έχουν ολοκληρώσει μια πρώτη σειρά εμβολιασμού έναντι της COVID-19 μπορούν να ενισχυθούν με αναμνηστικές δόσεις, για να διασφαλίσουν την προστασία τους. Οι πρόσθετες δόσεις ως μέρος μιας σειράς πρωτογενούς εμβολιασμού μπορεί να χορηγηθούν σε άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς μπορεί να μην επιτύχουν επαρκές επίπεδο προστασίας από τον τυπικό πρωτογενή εμβολιασμό.
Από την αξιολόγηση της ανάγκης για πιθανές αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου έναντι της COVID-19 επισημαίνεται η προτεραιότητα για χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες. Τα διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στον γενικό πληθυσμό δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ / ΕΟΧ είναι προς το παρόν ιδιαίτερα προστατευτικά έναντι νοσηλείας, σοβαρών ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19. Μάλιστα, σημειώνεται ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο γενικό πληθυσμό.
Η επιλογή χορήγησης πρόσθετης δόσης εμβολίου σε άτομα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περιορισμένη ανταπόκριση στην κύρια σειρά εμβολιασμών για τον COVID-19, πρέπει να εξεταστεί για κατηγορίες ανοσοκατεσταλμένων ατόμων (π.χ. λήπτες μεταμοσχεύσεων στερεών οργάνων). Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης ως προληπτικό μέτρο σε ηλικιωμένους ασθενείς, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν σε κλειστούς χώρους (π.χ. φιλοξενούμενοι δομών μακροχρόνιας φροντίδας). Επίσης, με ενισχυτική δόση μπορεί να ενισχυθεί ο οργανισμός όλων των μελών οικογενειών και στενών επαφών, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών που παρέχουν φροντίδα σε ανοσοκατεσταλμένα και ευάλωτα άτομα.
Ανάγκη για πληροφορίες
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσών κρίνει ότι απαιτούνται πιο σταθερά δεδομένα για την χάραξη των μελλοντικών πολιτικών σχετικά με τις αναμνηστικές δόσεις. Τα κενά γνώσεων σχετίζονται ιδιαίτερα με την κατάλληλη συσχέτιση προστασίας που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τις διαφορετικές ομάδες πληθυσμού και το χρονικό διάστημα από τις σειρές πρωτογενούς εμβολιασμού έως τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης, καθώς και τη διάρκεια της προστασία , όπως π.χ. διαφορετικές ηλικίες και ομάδες κινδύνου, προϊόν εμβολίου, δοσολογία διάστημα, παραλλαγή ανησυχίας (VOC) και ομόλογο / ετερόλογο πρόγραμμα.
Για να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις, απαιτούνται μελλοντικές μελέτες αποτελεσματικότητας του εμβολίου, καθώς και παρακολούθηση σημαντικών λοιμώξεων στον γενικό πληθυσμό και σε συγκεκριμένες ομάδες.Τα οφέλη και οι κίνδυνοι πιθανών αναμνηστικών δόσεων πρέπει να περιγράφονται και να συγκρίνονται με σαφήνεια: Τα οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένη προστασία από σοβαρές ασθένειες, ήπιες έως μέτριες ασθένειες, κατάσταση μετά την νόσηση με COVID-19 (συχνά αποκαλούμενο «μακρύ COVID»), μόλυνση SARS-CoV-2 και μετάδοση ιών.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ