Η Αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού συστήματος υγείας ενόψει της εξάπλωσης του κοροναϊού δεν είναι άλλο από την έλλειψη κλινών εντατικής. Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, η γειτονική Ιταλία που έχει σοβαρό πρόβλημα έχει αναλογικά διπλάσιο αριθμό κλινών, σε σχέση με εμάς!
Η Ιταλία βρίσκεται στην 20η θέση παγκοσμίως με περίπου 12,5 κλίνες εντατικής ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 47η θέση με μόλις 6 κλίνες ανά 100.000. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει πιο αυστηρά μέτρα καραντίνας και πιο νωρίς από τους Ιταλούς.
Στην Ιταλία έχουν φθάσει πλέον σε σημείο, που οι γιατροί καλούνται να επιλέξουν ποιον ασθενή θα βάλουν σε κρεβάτι εντατικής και απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά αναγκάζονται να ρίξουν το βάρος στους νεότερους σε ηλικία ασθενείς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 10% των ασθενών στην Ιταλία χρειάστηκαν εντατική.
Πρώτη χώρα σε κλίνες εντατικής είναι οι ΗΠΑ με 34 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμού (δείτε το γράφημα) και στην πρώτη δεκάδα είναι κατά σειρά οι Γερμανία, Ταϊβάν, Βραζιλία, Λουξεμβούργο, Σαουδική Αραβία, Αυστρία, Ρουμανία, Καζακστάν και Ουρουγουάη.
Εξίσου σημαντικό πρόβλημα με την Ελλάδα έχουν χώρες όπως Δανία, Φιλανδία και Ολλανδία. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν περιοχές της Βρετανίας, όπως η Σκωτία με 5,1 κλίνες ανά 100.000 και η Ουαλία με 5,4.
Όπως φάνηκε στην Κίνα σημαντική παράμετρος για την αντιμετώπιση των βαριά ασθενών από κοροναϊό είναι η ύπαρξη προηγμένων μηχανημάτων τεχνητής υποστήριξης (extracorporeal membrane oxygenation – ECMO). Και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τέτοιου είδους υποδομή δεν υπάρχει στην Ιταλία, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κλινών εντατικής είναι ικανοποιητικός.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ