Λουκέτο αναγκάστηκε να βάλει το ιατρείο πόνου, που λειτουργούσε στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Η διοίκηση του νοσοκομείου στις 24 Ιανουαρίου υποχρέωσε τον αναισθησιολόγο, που εργαζόταν στο ιατρείο να διακόψει την εξυπηρέτηση των ασθενών για να υποστηρίξει τη λειτουργία των χειρουργείων.
Αυτό καταγγέλει η καθηγήτρια Ι. Σιαφάκα, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.Σ.Υ.Α.), αποκαλύπτοντας ότι στα δύο χρόνια λειτουργίας το ιατρείο πόνου έχει υποστηρίξει 565 καρκινοπαθείς. “Έδιωξαν τους ασθενείς που περίμεναν έξω από το ιατρείο και ο αναισθησιολόγος επιτάχθηκε”, είπε εξοργισμένη, λέγοντας ακόμη ότι σε όλη τη Μεσσηνία δεν υπάρχει ογκολόγος!
Συνολικά, σε όλη τη χώρα, υπάρχουν μόνο 57 ιατρεία πόνου, που λειτουργούν μετ΄εμποδίων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, χάρη κυρίως στον εθελοντισμό ιατρών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. “Είναι ανήθικο να έχουμε φάρμακα και τεχνικές που ανακουφίζουν τους ασθενείς και να μην έχουμε υπηρεσίες”, ανέφερε η κα Σιαφάκα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι πριν από 2 χρόνια έγινε μελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη της παρηγορητικής φροντίδας, που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεταξύ άλλων είχε δείξει ότι οι ετήσιες ανάγκες αφορούν περίπου 120-150.000 ασθενείς, από τους οποίους περίπου 40% αφορούν ασθενείς με καρκίνο. Μέχρι στιγμής, η μελέτη έχει μείνει στα χαρτιά.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ