Σε επαγρύπνηση καλεί τους λουόμενους ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο πνιγμού ή σοβαρού τραυματισμού στο νερό. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από πνιγμό τα τελευταία χρόνια.
Παγκοσμίως καταγράφεται ότι ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη. Στη θλιβερή έκτη θέση της κλίμακας χωρών με πνιγμούς βρίσκεται η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών και την 39η κατέχει η χώρα μας μεταξύ 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014).
Και δεν είναι μόνο η απώλεια της ζωής. Οι βαριοί τραυματισμοί στιγματίζουν δυσμενώς την ζωή των ανθρώπων. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι σε κάθε θανατηφόρο κρούσμα, αντιστοιχούν 4-20 μη θανατηφόροι πνιγμοί.
Οι επιζώντες όμως πρέπει να αντιμετωπίσουν δυσμενείς και δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες καθώς και σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τόσο οι ίδιοι και η οικογένειά τους, όσο και οι υπεύθυνοι λουτρικών εγκαταστάσεων και οι ναυαγοσώστες.
Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο. Η αναλογία αντρών και γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι τρεις προς ένα. Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών. Άξιο λόγου είναι ότι η πλειοψηφία των θυμάτων χάνει την ζωή της σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές.
Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών τα βρέφη έως πέντε ετών και ι ηλικιωμένοι. Στην ίδια ομάδα ανήκουν κι όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ ή ναρκωτικά.
Μοιραία μπορεί να αποβεί η βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, αφού αρκεί για να αφήσει μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη.
Μια απροσεξία ενός οδηγού μηχανοκίνητου σκάφους μπορεί να κοστίσει εάν σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο εάν προσκρουστεί το σκάφος με κάποιο λουόμενο.
Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ο κατάλογος των ατυχημάτων δεν περιορίζεται φυσικά στα παραπάνω, αλλά είναι ενδεικτικός της αναγκαιότητας απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων με θεωρητικά και ιδανικά πρακτικό τρόπο, έπειτα από την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων.
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι ευθύνη όλων επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ως προς τους βασικούς κανόνες ασφαλείας μέσα και γύρω από το νερό:
• Κολύμβηση κατά προτίμηση σε πρωινές ή απογευματινές ώρες σε λουτρικές εγκαταστάσεις με ναυαγοσωστική φύλαξη.
• Κολύμβηση παράλληλα με την ακτή. Πνιγμοί συμβαίνουν κατά 90% στα πρώτα 10μ, κατά 55% στα 3μ, και σπάνια μετά τα 50μ από την ακτή.
• Κολύμβηση 3 ώρες μετά το φαγητό και ποτέ έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.
• Κολύμβηση σε λουτρικό χώρο που είναι οριοθετημένος από σημαδούρες.
• Αποφυγή βουτιών με το κεφάλι σε άγνωστα νερά.
• Αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών (κράτημα της αναπνοής κτλ)
• Τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας κατά τη χρήση θαλάσσιου εξοπλισμού και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες στο νερό.
• Η υπερεκτίμηση των δυνάμεων μπορεί να αποβεί μοιραία.
• Συστηματική επιτήρηση παιδιών από γονείς/κηδεμόνες. Ο πνιγμός είναι σιωπηλός.
• Αν το παιδί ήταν στο νερό και παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, ασυνήθιστη συμπεριφορά, νωθρότητα, έντονη υπνηλία, επίμονος βήχας, ευερεθιστότητα, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και αξιολόγηση.
• Προστασία από τον ήλιο (κατανάλωση νερού και χυμών, χρήση αντηλιακού, καπέλου, ένδυση με μακρυμάνικα ανοιχτόχρωμα ρούχα και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ