Σε επαγρύπνηση καλεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για τα εισαγόμενα κρούσματα νοσημάτων, τα οποία μεταδίδονται με κουνούπια γένους Aedes.
Πρόκειται για ασθένειες Δαγγείου πυρετού, νόσου Chikungunya και Zika (1-6 εισαγόμενα κρούσματα ανά έτος την περίοδο 2013 έως 2018), σε ασθενείς που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε ενδημικές χώρες. Ο ΕΔΟΔΥ ζητά από το ιατρικό προσωπικό της χώρας να βρίσκεται επί ποδός για να ενισχυθεί η επιτήρηση αυτών των λοιμώξεων.
Ειδικότερα, ο Δάγγειος πυρετός, η νόσος Chikungunya και η νόσος Zika είναι ιογενείς νόσοι, οι οποίοι μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών του γένους Aedes, κυρίως του είδους Aedes aegypt καθώς και του Aedes alboptictus.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι είναι η κύρια δεξαμενή των ιών αυτών, ενώ τα κουνούπια μολύνονται από τον ιό όταν τσιμπήσουν ένα άτομο στην περίοδο ιαιμίας (παρουσία ιών στο αίμα). Υπενθυμίζεται ότι στην χώρα μας έχει εγκατασταθεί το είδος του κουνουπιού Aedes alboptictus-Ασιατικό κουνούπι τίγρης από το 2003 σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Αντίθετα, το Aedes aegypt δεν έχει καταγραφεί στην χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες, σύμφωνα με τον ΕΔΟΔΥ.
«Τα συγκεκριμένα κουνούπια είναι πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να παρουσιάσουν αιχμή της δραστηριότητας το πρωί και αργά το μεσημέρι –το απόγευμα έως το σούρουπο» προειδοποιεί ο οργανισμός.
Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος περαιτέρω τοπικής μετάδοσης και διασποράς των προαναφερθέντων ασθενειών μετά την εισαγωγή τους στην χώρα με μολυσθέντες ταξιδιώτες σε περιοχές με ικανούς διαβιβαστές, δηλαδή κουνούπια Aedes alboptictus. Τα προηγούμενα έτη, σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης έχει σημειωθεί εγχώρια μετάδοση των ιών Chikungunya και Δάγγειου πυρετού, μετά την εισαγωγή τους με μολυθέντες ταξιδιώτες και τη μόλυνση τοπικών πληθυσμών Aedes alboptictus από αυτούς.
Για προληπτικούς λόγους αποφυγής της τοπικής μετάδοσης μετά την καταγραφή κάθε περιστατικού εφαρμόζονται έκτακτες δράσεις απόκρισης από τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, αφορά άμεση διερεύνηση κρούσματος, εντομολογική και περιβαλλοντική διερεύνηση, εκτίμηση κινδύνου για τοπική μετάδοση και ανάλογα έκτακτοι ψεκασμοί ή και δράσεις ενημέρωσης.
Για την απόκριση στα μετρά ο οργανισμός επισημαίνει την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, , η άμεση δήλωσης και της ορθής διαχείρισης των περιστατικών. Επί τούτου συνιστάται ο εργαστηριακός έλεγχος για λοίμωξη από τις προαναφερόμενες νόσους. Σε ότι αφορά τη νόσο Zika συνιστάται η εργαστηριακή διερεύνηση και σε ασυμπτωματικά άτομα υψηλού κινδύνου π.χ. εγκυμονούσες γυναίκες που πιθανά είχαν εκτεθεί στον ιό ή άτομα που είχαν απορφύλακτη σεξουαλική επαφή με επιστρέφοντα ταξιδιώτη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ