Την επισήμανση ότι η Διοίκηση Νοσοκομείων δεν είναι πάρεργο εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), υπογραμμίζοντας τα σκιώδη σημεία της απόφασης της Αριστοτέλους αναφορικά με τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Αφού επισημαίνει πως η κρίση της 5μελούς Επιτροπής Αξιολόγησης, «η οποία έχει σήμερα νόμιμη σύνθεση», είναι σεβαστή, η Εταιρεία διαφωνεί με την «πολιτική απόφαση» απομάκρυνσης ελάχιστων στελεχών, παρ΄ ότι αρμοδίως κρίθηκαν θετικά. «Υποτίθεται ότι, η Επιτροπή αξιολόγησε όλες τις εκφάνσεις της δράσης τους, και η ασαφής επίκληση μιας νεφελώδους «εργασιακής ειρήνης» εκφεύγει των επιστημονικών ορίων της αξιοκρατικής και ασθενοκεντρικής διοίκησης ενός συστήματος υγείας», υπογραμμίζουν.
Το μέλλον
Τα μέλη της ΕΕΜΥΥ , όμως, στρέφουν και το βλέμμα τους στην επόμενη ημέρα και τον τρόπο επιλογής των νέων Διοικητών και Αναπλ. Διοικητών.
Ο προβληματισμός τους επικεντρώνεται σε τέσσερα σημεία, τα οποία στρέφονται κυρίως στη συνεκτίμηση προσόντων και την αξιολόγηση τους:
Στην Ανακοίνωση του υπουργείου υπάρχουν και άλλες ασάφειες, όπως π.χ. η έλλειψη αναφοράς στην αναγνώριση των τίτλων εξωτερικού από το ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ, κ.λπ».
Τα μέλη της ΕΕΜΥΥ ζητούν την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων καθώς να ληφθούν υπόψη διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με την Επιστημονική Διοίκηση των Νοσοκομείων. «Θα είναι θλιβερό, αν συνεχίσει η Ελλάδα, ν΄ αποτελεί δακτυλοδεικτούμενο διεθνές παράδειγμα προς αποφυγή, για τον τρόπο άσκησης της νοσοκομειακής διοίκησης».
Σύμφωνα με την ΕΕΜΥΥ θα πρέπει να «γίνει κατανοητό ότι, η Διοίκηση Νοσοκομείων απαιτεί, υποχρεωτικά, ειδικές επιστημονικές γνώσεις και επαγγελματικές ικανότητες και δεν μπορεί να είναι πάρεργο ή τρόπος εξασφάλισης αυξημένου κρατικού μισθού, εκ μέρους οποιουδήποτε τυχόντος».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ