Από τις ελλείψεις φαρμάκων και το «αγκάθι» των εφημεριών έως τα ηλεκτρονικά φαρμακεία και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τέθηκαν τόσο τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κ. Λουράντο όσο και τη συνάντηση που ακολούθησε με τον Α. Ξανθό.
Η συζήτηση στην Αριστοτέλους φαίνεται να πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα με τις δύο πλευρές να μην έχουν ιδιαίτερες διαφωνίες. Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήγαγε σε βασικό «σύμβουλο» της Αριστοτέλους τους Φαρμακοποιούς, υποστηρίζοντας ότι θα συμμετέχει φαρμακοποιός στις επιτροπές που θα χειριστούν τα θέματα.
Κατά τον κ. Λουράντο ανάγκη υιοθέτησης Σχεδίου Κοινωνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής είναι επιτακτική, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για αύξηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, εκτιμώντας πως η ορθή χρήση των φαρμακευτικών θεραπειών μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων συνολικά από την Υγεία.
Ωράριο
«Πονοκέφαλο» συνεχίζει να προκαλεί στους Φαρμακοποιούς, αλλά και στους πολίτες, το ζήτησμα του ωραρίου λειτουργίας, μετά από τις αλλαγές, με την υιοθέτηση και του διευρυμένου ωραρίου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής προς το Υπουργείο Υγείας, «επικρατεί πλήρης σύγχυση για το ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ποιες οι διημερεύσεις και ποιες οι διανυκτερεύσεις». Αποτέλεσμα ειναι να δέχεται καθημερινά πλήθος παραπόνων από πολίτες που δεν βρίσκουν διανυκτερεύοντα φαρμακεία, ενώ έως τώρα λύση δεν έχει βρεθεί και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
Η πρόταση των Φαρμακοποιών είναι να ακολουθηθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και σε κάθε περίπτωση «ας οριστεί ένα ωράριο, πχ 8.00 -20.00, αλλά μετά να κλείνουν, ώστε να λειτουργούν τα διανυκτερεύοντα», επεσήμανε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Μετέφερε, λοιπόν, την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός ωραρίου και στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος φέρεται να κατανόησε το πρόβλημα και εμφανίστηκε διατεθειμένος να δώσει λύση.
Ο ΦΣΑ πάντως έχει ανακοινώσει πως από 1η Μαΐου σταματάει τις διημερεύσεις, τονίζοντας, όμως, ότι οι διανυχτερεύσεις θα πραγματοποιούνται κανονικά.
ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ 7036 ΚΑΙ 17882
Ελλείψεις
«Γιατί αντιδρά το κράτος στην οργάνωση», ήταν η απορία του Κ. Λουράντο, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε φάρμακα. Ο πρόεδρος ΠΦΣ και ΦΣΑ αναρωτήθηκε, εφόσον οι εταιρίες υποστηρίζουν ότι προμηθεύουν επαρκώς την αγορά, γιατί υπάρχουν ελλείψεις. Μάλιστα, ονομάτισε συγκεκριμένες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σκευάσματα των οποίων παρουσιάζουν διαρκώς έλλειψη, παρότι οι ίδιες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν σταματήσει να δίνουν φάρμακα στις φαρμακαποθήκες. «Είτε οι εταιρίες ψεύδονται είτε οι φαρμακαποθήκες τα εξάγουν ανεξέλεγκτα», εκτίμησε ο κ. Λουράντος, αναδεικνύοντας την ανάγκη ελέγχου και παρακολούθησης της πορείας των φαρμάκων σε όλη την αλυσσίδα. Στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, διατυπώθηκε η ανάγκη ελέγχου σε κάθε στάδιο και τομέα, στις εισαγωγές, στο διαδίκτυο, στις εξαγωγές, στις εταιρίες, με τον πρόεδρο των Φαρμακοποιών να ζητάει να ελεγθούν ειδικά εκείνες για τις οποίες τίθεται εν αμφιβόλω η τακτική εξαγωγής φαρμάκων τους σε αγορές του εξωτερικού.
e-Pharmacy
Στη θέση ότι ένα ηλεκτρονικό φαρμακείο μπορεί να λειτουργήσει μόνο από Φαρμακοποιό που διαθέτει Φαρμακείο φέρονται να συμφώνησαν Λουράντος και Ξανθός. E-Pharmacy και Φαρμακείο θα λειτουργούν με κοινό ΑΦΜ, ενώ οι αλλαγές αυτές ακολουθούν το γαλλικό μοντέλο.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την επιλογή αυτού του μοντέλου, που αποκλείει όσους πτυχιούχους φαρμακοποιούς δεν διαθέτουν φαρμακείο, ο κ. Λουράντος υποστήριξε πως με αυτό τον τρόπο επιτρέπεται ο έλεγχος από τον ΕΟΦ.
Πάντως, ο κ. Λουράντος ετοιμάζεται να μεταβεί Βρυξέλλες για να υπογράψει τη συμφωνία που θα επιτρέψει τη χρήση σήματος πιστοποίησης, υπό συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κριτήρια, στα ePharmacy.
Ιδιοκτησιακό φαρμακείων
Στη συνάντηση τέθηκε το «αγκάθι» του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, μετά τις αλλαγές που επέβαλε η συμφωνία με τους Θεσμούς.
Ο φαρμακοποιός δεν πρέπει να έρμαιο οποιουδήποτε έχει λεφτά, φέρεται να ξεκαθάρισε τον Υπουργό Υγείας ο κ. Λουράντος, με τον Ανδρέα Ξανθό να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το θέμα να επανεξεταστεί.
Πάντως, σύμφωνα με την απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, κ. Bienkowska, σε ερώτημα του Ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, «εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να ρυθμίσουν τις φαρμακευτικές υπηρεσίες κατά τρόπο που λαμβάνει υπόψη τη δημόσια υγεία» και ότι «τα κράτη μέλη έχουν τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να διασφαλίσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας».
Ο ρόλος του Φαρμακοποιού
Το σημαντικά πλεονεκτήματα που μπορεί να επιφέρει, ακόμη και σε δημοσιονομικό επίπεδο, η αναβάθμιση και αξιοποίηση του Φαρμακοποιού υπογράμμισε ο κ. Λουράντος. «Πανευρωπαϊκές έρευνες έχουν αποδείξει πως η ορθολογική διαχείριση των φαρμάκων, που μπορεί να γίνει από τον επιστήμονα φαρμακοποιό, μπορεί να εξοικονομήσει επιβαρύνσεις του συστήματος υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο, της τάξεως των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «νέοι παράγοντες που μέχρι σήμερα όμως δεν λαμβάνονταν υπόψη μπορούν να αποτελέσουν τη μελλοντική λύση απέναντι σε αυτό το αντικοινωνικό γαϊτανάκι μειώσεων και επιβαρύνσεων». Ο πρόεδρος του ΠΦΣ παρουσίασε μια πιλοτική μελέτη, με τη συμμετοχή 160 ιδιωτικών φαρμακείων στη Γαλλία, για την αξιολόγηση του αντίκτυπου του Dossier Pharmaceutique, που αποτελεί εφαρμογή δεδομένων των ασθενών που διαχειρίζεται το φαρμακείο. Η μελέτη είχε τα εξής σημαντικά αποτελέσματα: • Tαυτοποιήθηκαν και αναφέρθηκαν 577 ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων συμπεριλαμβανομένων 482 αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων. • Στο 77% των περιπτώσεων αλληλεπίδρασης, ο φαρμακοποιός παρείχε κατάλληλες συμβουλές. • Στο 16% των περιπτώσεων υπήρξε επικοινωνία με τον συνταγογράφο ιατρό, κάτι που οδήγησε σε τροποποίηση της συνταγής σε τουλάχιστον 1 στις 10 παρεμβάσεις, Άλλες πανευρωπαϊκές έρευνες δείχνουν ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση η ανθεκτικότητα των μικροβίων, λόγω της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, προκαλεί 25.000 θανάτους ετησίως και επιπλέον 2.5 εκατομμύρια ημέρες νοσηλείας. Το δε οικονομικό κόστος ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Πυλώνες Υλοποίησης Σχεδίου Κοινωνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής
1. Βελτίωση της προσβασιμότητας του έλληνα πολίτη στο φάρμακο μέσω του σημερινού δικτύου φαρμακείων στη χώρα μας, του καλύτερου στην Ευρώπη, και κατάργηση του φαινομένου μείωσης της τιμής του φαρμάκου με ταυτόχρονη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Η δημιουργία καρτέλ θα διαλύσει τα εθνικό δίκτυο φαρμακείων και δεν θα λειτουργήσει υπέρ των ασφαλισμένων και της φαρμακευτικής περίθαλψης 2. Επάρκεια φαρμάκων μέσω της παρακολούθησης των ελλείψεων από τον ΕΟΦ σε όλα τα επίπεδα (εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) 3. Ασφάλεια Στην Ελλάδα υπάρχει το σύστημα του κουπονιού, όπως και στην Ιταλία και το Βέλγιο. Η ασφάλεια στη χώρα μας είναι δεδομένη. Η Ελλάδα όμως θα υποχρεωθεί να συμμετέχει στο EMVO, ώστε να υπάρχει ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης των ψευδεπίγραφων φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα, οτιδήποτε κυκλοφορεί εκτός φαρμακείου είναι εν δυνάμει ψευδεπίγραφο. 4. Σταθερό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της φαρμακευτικής περίθαλψης τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε νοσοκομειακό επίπεδο. 5. Εξορθολογισμός φαρμακευτικών δαπανών
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ