Το αλάτι αποτελεί μέσο συντήρησης και συνεπώς μπορεί να συμβάλλει στην ασφάλεια των τροφίμων. Η ψύξη και η κατάψυξη καθώς και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας των τροφίμων καθιστούν ολοένα και λιγότερη την αναγκαιότητα χρήσης του αλατιού για λόγους ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά, η υψηλή κατανάλωση αλατιού αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακή νόσο.
Το 2012 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση αλατιού τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Για τους ενήλικες στόχος είναι η μείωση της πρόσληψης αλατιού σε λιγότερο από 5 γρ. την ημέρα από όλες τις τροφές. Τόσο στην Ελλάδα όμως όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η πρόσληψη αλατιού είναι υψηλότερη από αυτόν το στόχο. Τα κενά στις γνώσεις των Ελλήνων καθώς και μεμονωμένες δημοσιευμένες μελέτες με μεθοδολογικές ατέλειες καθιστούν ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη για ορθή ενημέρωση στο θέμα αυτό.
Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα της μείωσης αλατιού στην Ελλάδα θα συζητήσουν διακεκριμένοι ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και από διεπαγγελματικούς συλλόγους και ενώσεις, στην 1η Ημερίδα για τη Μείωση του Αλατιού, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Δείτε το πρόγραμμα: programma-imeridas-gia-ti-miosi-alatiou
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων και την ενημέρωση σχετικά με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και τη στρατηγική και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν με σκοπό τη μείωση πρόσληψης αλατιού στην Ελλάδα.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Απαιτείται, ωστόσο, η εγγραφή προηγουμένως στον ακόλουθο σύνδεσμο: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΜΑΣ
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ