«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έρχεται να υπενθυμίσει ότι η κατανάλωση τροφής δεν παίζει ρόλο μόνο στην ικανοποίηση του αισθήματος της πείνας, αλλά συντελεί στη διατήρηση της υγείας και στην ποιότητα της ζωής του ανθρώπου», επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο ΠΟΥ αφιερώνει την 7η Απρίλη στα ασφαλή τρόφιμα ως «ένα από τα σημαντικότερα θέματα παγκόσμιας ανησυχίας για τη δημόσια υγεία».
Ο ΕΦΕΤ σημειώνει ότι πέρα από τη θεσμοθετημένη ευθύνη των επιχειρήσεων τροφίμων για παραγωγή και διάθεση ασφαλών τροφίμων, διαδραματίζουν και οι καταναλωτές ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών επιλογών. Κάτι τέτοιο βέβαια, προϋποθέτει ορθή ενημέρωση για την ασφάλεια και τη διατροφική αξία των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ, αναφέρονται συγκεκριμένοι σύνδεσμοι με οδηγίες για ασφαλείς & υγιεινές επιλογές.
Ο Φορέας υπογραμμίζει πως η αλυσίδα παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης τροφίμων γίνεται συνεχώς πιο περίπλοκη, γεγονός το οποίο συντελεί στην εμφάνιση νέων αναδυόμενων κινδύνων, άγνωστων μέχρι σήμερα, αλλά και επανεμφάνιση άλλων από τους οποίους πιστεύαμε ότι είχαμε απαλλαγεί.
Διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι με τη στενή συνεργασία του με τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ και τους ομόλογους Ευρωπαϊκούς φορείς, τις εθνικές αρχές και τους Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και με τους συνεχείς ελέγχους στον τομέα των τροφίμων έχει συμβάλει διαχρονικά στη βελτίωση του επιπέδου συμμόρφωσης των επιχειρήσεων τροφίμων με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας διασφαλίζοντας την ασφάλεια, υγιεινή και ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ