Συρρίκνωση του πληθυσμού έως και στα 4,5 εκατομμύρια προβλέπεται για την χώρα μας, αφού χαρακτηρίζεται με έναν από τους πέντε χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας παγκοσμίως και η κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί έως το τέλος του αιώνα.
Ενδεικτικό είναι ότι ο δείκτης γονιμότητας για την Ελλάδα πριν μια τριετία ήταν στο 1.42 και αναμένεται να ελαττωθεί στο 1.29 στο μέσο του αιώνα και αντίστοιχα στο 1.19 στο τέλος του.
Σύμφωνα με μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet (14 Ιουλίου 2020) μια μελέτη προβλέπεται την πληθυσμιακή εξέλιξη σε 195 χώρες του πλανήτη ως το 2100, ενώ για την Ελλάδα ότι ο πληθυσμός το 2100 θα κυμαίνεται περίπου από 4.5 έως 5.5.
Τα στοιχεία της έρευνας που χρησιμοποιεί μοντέρνα στατιστικά μοντέλα για τη θνητότητα, τη γονιμότητα αλλά και για την μετανάστευση, συνοψίζουν ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής, Μιχάλης Λιόντος, Ευστάθιος Καστρίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το μοντέλο προβλέπει την εξέλιξη του δείκτη γονιμότητας με βάση τις μεταβολές στο επίπεδο της εκπαίδευσης των γυναικών αλλά και το ποσοστό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που έχουν πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης.
Ανάλογη ελάττωση του πληθυσμού προβλέπεται για χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται χώρες της Ευρώπης, με εξαίρεση τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες. Άξιο λόγου είναι ότι αύξηση του πληθυσμού προβλέπεται για τη Τουρκία, περισσότερο από100 εκατομμύρια το 2100.
Το πληθυσμιακό «νήμα» κόβει η Ινδία που παρά τη μείωση του πληθυσμού της θα έχει περίπου 1 δισεκατομμύρια κατοίκους, ακολουθούμενη από την Νιγηρία που θα έχει περίπου 750 εκατομμύρια κατοίκους. Η Κίνα θα είναι πλέον η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με πληθυσμό περίπου 700 εκατομμυρίων.
Σημειώνεται ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο, ο δείκτης γονιμότητας του πληθυσμού είναι κάτω από 2.1, δηλαδή αντιστοιχούν λιγότερα από 2 παιδιά σε κάθε ζευγάρι. Ως εκ τούτου, ο πληθυσμός στη Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Κίνα έχει λάβει την κατιούσα και πιθανότατα να εξακολουθήσει μέχρι το τέλος του αιώνα.
Με δεδομένο ότι το βιοτικό επίπεδο βελτιώνεται παγκοσμίως, η πτώση του δείκτη γονιμότητας αναμένεται να γενικευθεί τα επόμενα χρόνια στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο θα εμφανίσει πτώση από το επίπεδο του 2.1 μεταξύ του 2025 και του 2034, φτάνοντας στο κατώτερο σημείο του 1.36 στο μέσο του αιώνα περίπου. Με την πρόγνωση ότι θα αυξηθεί και η ηλικία τεκνοποίησης, θα φτάσει το 1.52 προς το τέλος του αιώνα.
Συνεπώς, ο παγκόσμιος πληθυσμός του πλανήτη θα φτάσει στο μέγιστο αριθμό των 9.7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων το 2064 για να υποχωρήσει στα 8.8 δισεκατομμύρια το 2100 ή θα κυμαίνεται από 6.9 έως 13.6 δισεκατομμύρια.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ