Σκληρή είναι η «μάχη» που διεξάγεται για τη «φιλοξενία» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) μετά το Brexit, καθώς η μετεγκατάσταση της έδρας του οργανισμού συνεπάγεται δεκάδες εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες και έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Χώρες που διεκδικούν την έδρα έχουν μπει από καιρό δυναμικά σε αυτή τη «μάχη», προχωρώντας μεθοδικά βάσει της πολιτικής τους καμπάνιας και της εύρεσης «συμμάχων» που θα τους εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ψήφους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Δανία, η οποία για το σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει ειδικό διαδικτυακό τόπο, αναδεικνύοντας ως πλεονέκτημα το γεγονός ότι η Κοπεγχάγη είναι πολύ φιλική στην έρευνα και καινοτομία.
Υποψηφιότητα φέρεται να θέλει να υποβάλλει και η Ελλάδα, η στρατηγική της οποίας για τη διεκδίκηση της έδρας όπως και η προετοιμασία του σχετικού φακέλου, 45 και πλέον ημέρες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, είναι ασαφές σε ποιο στάδιο βρίσκονται. Στο μεταξύ, οι ενδιαφερόμενες χώρες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 31 Ιουλίου, ενόψει της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί τον προσεχή Οκτώβριο.
ΝΔ: Η Κυβέρνηση οφείλει να υποβάλει αίτηση και να διεκδικήσει την επιτυχία της
Το θέμα αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.
«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλει να υποβάλει αίτηση και να διεκδικήσει την επιτυχία της» τονίζει ο Βασίλης Οικονόμου, εξηγώντας πως η διεκδίκηση της νέας έδρας από τη χώρα μας θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας για τη χώρα μας με πολλαπλά οφέλη.
«Αρχικά θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες. Ακόμη θα φέρει έσοδα, αφού υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι μαζί τα παιδιά τους ανέρχονται στα 1538 άτομα, ενισχύοντας την οικονομία μέσω δαπανών διαμονής, σίτισης, ένδυσης, ψυχαγωγίας κλπ. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι ο οργανισμός έχει κάθε χρόνο 36.000 επισκέπτες οι οποίοι μένουν κατά μέσο όρο για τις συναντήσεις του EMA 4 ημέρες, ενώ οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία φτάνουν τις 30.000 νύχτες το χρόνο με το μέγιστο αριθμό κρατήσεων την ημέρα να φτάνει τα 350 δωμάτια (στοιχεία του 2015), το οποίο συνεπάγεται τουριστική ανάπτυξη» σημειώνει ο κος Οικονόμου.
«Από την άλλη, η επιλογή της χώρας μας θα αποτελεί διαπιστευτήριο κάλυψης των σύγχρονων απαιτήσεων ενός τέτοιου οργανισμού σε θέματα τεχνολογίας, κάλυψης ασφαλούς δικτύου, γρήγορης ταχύτητας διαδικτυακής σύνδεσης, επαρκούς αποθήκευσης δεδομένων κλπ. Αυτό θα ωθεί διαρκώς την Ελλάδα σε συνεχή επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ακολουθώντας διαλειτουργικές και διαφανείς διαδικασίες, αφού θα αναγκάζονται τα ελληνικά Υπουργεία και αρχές να έρχονται συχνά σε συναλλαγές με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αν συνεχεία, η χώρα μας θα γίνεται ελκυστικός τόπος επιλογής και για άλλες εμπορικές εταιρίες του εξωτερικού» συμπληρώνει.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ απευθύνει τα εξής ερωτήματα στον Ανδρέα Ξανθό:
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ