Σοβαρές ενστάσεις για τις επιπτώσεις της υιοθέτησης της πρότασης της υψηλόβαθμης επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την πρόσβαση στα φάρμακα εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations – EFPIA).
Σύμφωνα με την έκθεση, φτωχότερες χώρες, αλλά ενδεχομένως και κράτη μεσαίου εισοδήματος, που αδυνατούν οικονομικά να αποκτήσουβ ακριβά φάρμακα, που σώζουν ζωές, θα πρέπει να τους επιτραπεί να παρακάμπτουν τις φαρμακευτικές πατέντες, ώστε να επιτρέπεται η παραγωγή γενσήμων (εδώ).
Κατά την EFPIA η έκθεση αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων ικανών να αντιμετωπίσουν σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις στην υγεία. Αν και συμφωνεί με την εκτίμηση των συντακτών για το ρυθμό της επιστημονικής προόδου και την παρατήρηση ότι πολλοί ασθενείς σε διάφορες περιοχές του κόσμου ακόμη δεν έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, που σώζουν ζωές, σημειώνουν οτι “η έκθεση αποτυγχάνει να δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα όπως η δομή των συστημάτων υγείας και των δυνατοτήτων τους”. Ο φορέας υπογραμμίζει, συνεπώς, την ανάγκη ενός εποικοδομητικού διαλόγου γύρω από αυτες τις προκλήσεις, που θα αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα του παγκόσμιου συστήματος καινοτομίας.
Η έρευνα και ανάπτυξη από εταιρίες μέλη της EFPIA έχει ήδη διαδραματίσει ρόλο “κλειδί” στην πρόοδο της παγκόσμιας υγείας, με θεραπείες για ασθένειες από τον HIV έως τον καρκίνο, την Ηπατίτιδα C και την καρδιαγγειακή νόσο, τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια, αναφέρει ο φορέας.
“Η καινοτομία στα φάρμακα είναι σημαντικό μέρος της λύσης για διεθνείς προκλήσεις υγείας, αλλά ένας αριθμός άμμεσων ή έμμεσων προτάσεων που περιλαμβάνει η έκθεση θα απειλήσουν την R&D που χρηματοδοτείται απο τον ιδιωτικό τομέα, που αντιστοιχεί σε πάνω απο 60% του συνόλου όλης της ιατρικής έρευνας, αλλα και την έρευνα αποκωδικοποίησης του γονιδιόματος, που χρηματοδοτείται από το δημόσιο τομέα, στόχος της οποίας ειναι να προσφέρει εξειδικευμενες και προηγμένες τεχνολογίες και προϊόντα στους ασθενείς”, σημειώνει η EFPIA.
“Για την EFPIA και τα μέλη της, η πρόσβαση παραμένει προτεραιότητα και έτσι επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση μας για συνεργασία στην ανακάλυψη λύσεων, που στοχεύει στη προσφορά καλύτερης περίθαλψης και καθολική πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους, παγκοσμίως. Η EFPIA συνεχίζει να στηρίζει τις υπάρχουσες δομές εντός του ΟΗΕ που συμφωνούν και προωθούν τον ίδιο στόχο επίτευξης υγιών ζωών για όλους, στο πλαίσιο των Βιώσιμων Αναπτυξιακών Στόχων του ΟΗΕ. Δυστυχώς η περιορισμένη εστίαση της έκθεση αποτυγχάνει να σημειώσει πρόοδο σε αυτά τα σημαντικά θεματα”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντης της EFPIA, Richard Bergström.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ