Εποχή ανάπτυξης η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό για τα επόμενα 20 περίπου χρόνια, διανύει η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία, η οποία αναπτύσσει σήμερα 7.000 φάρμακα για την αντιμετώπιση των θεραπευτικών προκλήσεων. Σε αυτή την πορεία, η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καταγράφοντας τα τελευταία 2 χρόνια πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο φαρμάκων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Η επιτυχής ανάπτυξη θεραπειών για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον διαβήτη, καθώς και η πρόοδος που σημειώθηκε στην ψωρίαση, τον αυτισμό, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την κυστική ίνωση είναι ενδεικτικές αυτής της πορείας. Όπως, όμως, διαπιστώνουν κορυφαία στελέχη του κλάδου στην Ευρώπη, η διείσδυση των καινοτόμων φαρμάκων στα συστήματα υγείας αποτελεί μια σημαντική πρόκληση.
Ο Πρόεδρος της EFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων & Συνδέσμων), Joe Jimenez, αναφέρει σχετικά ότι ορισμένα συστήματα υγείας δεν είναι έτοιμα για την καινοτομία που έρχεται «Για να είναι καλό ένα φάρμακο, πρέπει να είναι καλό το σύστημα που το προσφέρει» είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της EFPIA (15 Ιουνίου 2016) στις Βρυξέλλες. Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη να γίνει στροφή από τη μέτρηση αποκλειστικά των εισροών σε μια ευρύτερη προσέγγιση που θα βασίζεται στη μέτρηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων. «Αν δώσουμε έμφαση στα αποτελέσματα, μπορούμε να αποδεσμεύσουμε πόρους ύψους 450 δισεκ. δολαρίων, που θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων» τόνισε, εξηγώντας ότι τα σύγχρονα συστήματα δεδομένων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα συστήματα υγείας να πραγματοποιήσουν αυτή τη μετάβαση.
Η ανάγκης στροφής από την καινοτομία στα αποτελέσματα, αποτέλεσε το αντικείμενο ειδικής παρουσίασης από τον Γενικό Διευθυντή της EFPIA, Richard Bergström, ο οποίος ανέπτυξε την πρόταση της EFPIA για την «έξυπνη» κατανομή των πόρων, με στόχο την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση, τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών και την αποτελεσματική αποκατάσταση της υγείας τους, δεδομένου ότι εάν ο ασθενής ακολουθεί τη σωστή θεραπεία, μειώνεται η άσκοπη χρήση τεχνολογιών υγείας και έτσι βελτιστοποιείται η αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας.
Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Bergström παρέθεσε τα ακόλουθα βασικά επιχειρήματα:
Παράλληλα, ο Γεν. Δ/ντής της EFPIA αναφέρθηκε στην ανάγκη να μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας με σκοπό τον περιορισμό του κόστους, ενώ για ορισμένες χώρες τονίστηκε ότι απαιτείται η μετάβασή τους από ένα σύστημα με επίκεντρο το νοσοκομείο σε ένα σύστημα που στηρίζεται περισσότερο στην πρωτοβάθμια και εξωνοσοκομειακή ιατρική φροντίδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη εφαρμογής πιο ολοκληρωμένων μοντέλων υπηρεσιών υγείας που θα έχουν στο επίκεντρο τον ασθενή, τα οποία μπορούν να εξαλείψουν τους φραγμούς μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας αντιμετωπίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αυξανόμενη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας εξαιτίας των χρόνιων παθήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν τα συμπεράσματα σχετικά και με την αντιμετώπιση από τα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας των κοινών προκλήσεων της γήρανσης του πληθυσμού και της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, τα οποία επιβάλουν να δοθεί αυξημένη έμφαση στην παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας με προστιθέμενη αξία, υπηρεσίες δηλαδή οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη βέλτιστη σχέση θεραπευτικών αποτελεσμάτων και κόστους.
Στις ευκαιρίες που ανοίγονται για τη χώρα μας στο πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη στον φαρμακευτικό κλάδο, σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή αγορά θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται, στάθηκε – παίρνοντας το λόγο – ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου για την αξιοποίηση των ευκαιριών που ανοίγονται, διασφαλίζοντας ένα πλαίσιο σταθερότητας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας. «Μία προσπάθεια στην οποία ο φαρμακευτικός κλάδος, Ελληνικές και Παγκόσμιες εταιρίες, είναι ενωμένες και αποφασισμένες να συνδράμουν την Πολιτεία, ώστε να μην αφήσουμε άλλες ευκαιρίες ανεκμετάλευτες για τη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την προτεραιότητα που δίνει ο ΣΦΕΕ στη διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης του Έλληνα ασθενή στις θεραπείες που χρειάζεται, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ είχε την ευκαιρία να επισημάνει και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους – αρμόδιους για θέματα οικονομικών και υγείας – με τους οποίους συναντήθηκε στο περιθώριο της ετήσιας ΓΣ της EFPIA.
Ο κ. Αποστολίδης, ο οποίος συνοδευόταν από το Γενικό Διευθυντή του ΣΦΕΕ, Μιχάλη Χειμώνα, ζήτησε παράλληλα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθεια εξορθολογισμού της δημόσιας δαπάνης Υγείας, χωρίς περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων πόρων, καθώς και τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων προς τις εταιρίες που φτάνουν περίπου τα 1,4 δις ευρώ. Όπως ανέφερε, οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και προβλεψιμότητας. «Η έλλειψή τους στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα αξιοποίησης των προοπτικών και των ευκαιριών που διαθέτει στην έρευνα και την ανάπτυξη καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αντιστρέφοντας το φαινόμενο “φυγής ανθρώπινου δυναμικού υψηλών δεξιοτήτων”».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ