Skip to content

Εύσημα για το πρόγραμμα πρόληψης και ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Σημαντικά βήματα  πέτυχε η εφαρμογή Προγράμματος για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής, σε 10 δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με διεθνείς επιστήμονες. Η ανεξάρτητη ομάδα αξιολογητών επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος και επέκτασής του και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας.

Χαρακτηριστικά οι  τέσσερις επιστήμονες υποστηρίζουν ότι «Το Πρόγραμμα GRIPP-SNF πέτυχε μέσα σε μία 3ετία αποτελέσματα για τα οποία άλλοι χρειάστηκαν 20 χρόνια». Το πρόγραμμα υλοποιείται στην χώρα μας από το 2021 σε 10 δημόσια νοσοκομεία με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ/SNF), από το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη.

Ευρήματα

Ειδικότερα, εκτιμάται πως το GRIPP-SNF πέτυχε όλους τους έως τώρα στόχους του, καταγράφοντας σημαντική αύξηση της συμμόρφωσης με την υγιεινή των χεριών και σε μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων: Αύξηση από 20% έως και 50% των ποσοστών συμμόρφωσης με την υγιεινή των χεριών, καθώς και σε εντυπωσιακή μείωση κατά 50%-80% των μικροβιαιμιών που σχετίζονται με κεντρικό φλεβικό καθετήρα (CLABSI).  Ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει η κουλτούρα των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι αγκάλιασαν το πρόγραμμα και το ενσωμάτωσαν στις ροές εργασίας τους.

Κατά την έκθεση αξιολόγησης δίνονται εύσημα στο CLEO, το οποίο παρείχε πρόγραμμα στρατηγική, πλαίσιο και επιστημονικούς πόρους, εξειδικευμένο προσωπικό.  Το πρόγραμμα εστίασε στην πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων, οργανωμένη συλλογή δεδομένων με έγκαιρη ανατροφοδότηση και σύγκριση στοιχείων, καθώς και εκπαίδευση σχετικά με τις βασικές αρχές πρόληψης των λοιμώξεων, τόσο σε επίπεδο νοσοκομείων όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Συμπεράσματα

Χρειάζεται η συνέχιση της υποστήριξης του προγράμματος και προτείνεται :

  • η επέκταση της χρηματοδότησής του,
  • η επέκτασή του σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας,
  • η συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων, στη βάση της τεχνογνωσίας που έχει αποκτηθεί μέσα από το Πρόγραμμα, με αντίστοιχη θεσμική θωράκιση του.

 

Αναφερόμενος στην έκθεση αξιολόγησης ο επιστημονικός διευθυντής του CLEO, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης επεσήμανε ότι «Η αξιολόγηση αυτή, πέρα από όρο του Προγράμματος αποτελεί επίσης εργαλείο και πυξίδα για την εξέλιξή του. Έχουμε στα χέρια μας μια εξαιρετική ευκαιρία για το σύστημα υγείας της χώρας. Για την αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας έχουμε πλέον και το σχέδιο και τα εργαλεία. Η παρούσα αξιολόγηση το επιβεβαιώνει και γι’ αυτό οφείλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε την έως τώρα επιτυχία του προγράμματος, προς όφελος της υγείας όλων των συμπολιτών μας».

ΛοιμώξειςΜικροβιακή ΑντοχήΝοσοκομειακές ΛοιμώξειςΠρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρεμιέρα κάνουν οι ΚΟΜΥ σε απομακρυσμένες περιοχές από τον Έβρο

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...