Οι ερευνητές έχουν σχεδιάσει μια μικρή κάψουλα που καταπίνεται και μπορεί να κινηθεί μέσα στο ανθρώπινο σώμα, χρησιμοποιώντας ασύρματη τεχνολογία Bluetooth!
Η κάψουλα μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις, όπως η παροχή φαρμάκων και μπορεί να μείνει στο στομάχι για τουλάχιστον ένα μήνα, μεταδίδοντας πληροφορίες και να ανταποκρίνεται στις οδηγίες του χρήστη μέσω smartphone!
Η κάψουλα κατασκευάζεται με τεχνολογία εκτύπωσης 3-D και οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτός ο τύπος κάψουλας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση πρώιμων σημείων μίας νόσου και στη συνέχεια να ανταποκριθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ορισμένων ατόμων με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, όπως ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Εάν εντοπιστεί μόλυνση, η κάψουλα μπορεί να αρχίσει να απελευθερώνει αντιβιοτικά. Ακόμη, θα μπορούσε να σχεδιαστεί για να απελευθερώνει αντιισταμινικά όταν ανιχνεύει αλλεργική αντίδραση.
«Το σύστημά μας θα μπορούσε να παρέχει παρακολούθηση και θεραπεία κλειστού βρόχου, όπου ένα σήμα μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση της χορήγησης ενός φαρμάκου ή της ρύθμισης της δόσης ενός φαρμάκου», λέει ο Giovanni Traverso, από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT.
Ακόμη, η κάψουλα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επικοινωνία με άλλες φορητές και εμφυτεύσιμες ιατρικές συσκευές, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες και επικοινωνία με το smartphone του ασθενούς ή του γιατρού.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτή την επίδειξη της εκτύπωσης 3-D και για το πώς οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους μέσω καινοτόμων συσκευών που διευκολύνουν τις κινητές εφαρμογές υγείας», λέει ο Robert Langer, καθηγητής του Ινστιτούτου Koch του MIT.
Οι Langer και Traverso συμμετέχουν στη σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό Advanced Materials Technologies. Επικεφαλής είναι ο Yong Lin Kong, ένας πρώην μεταδιδακτορικός μεταπτυχιακός φοιτητής του MIT, που είναι πλέον βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα των ΗΠΑ. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ