Τη Δευτέρα, συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εγκριθούν τα όρια προϋπολογισμών για τις δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Το ζητούμενο στη συνεδρίαση είναι πώς θα κατανεμηθεί το συνολικό όριο δαπανών των δημοσίων νοσοκομείων για το 2020, το οποίο ανέρχεται σε 1,5 δις ευρώ – όσο ήταν και πέρσι. Βέβαια, το 2019, χρειάστηκε να αυξηθεί το όριο για να μπορέσουν τα νοσοκομεία να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες.
Π.χ. το Σεπτέμβριο αποφασίστηκε η αύξηση των ορίων για τα φάρμακα κατά 54,2 εκατ. ευρώ, καθώς σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία (Αττικόν, Μεταξά, πανεπιστημιακό Λάρισας κλπ) είχε εξαντληθεί το σχετικό όριο με συνέπεια να μην μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα και να προκαλούνται προβλήματα στη θεραπεία των ασθενών με σοβαρά νοσήματα, όπως καρκίνο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ανέμεναν να ολοκληρωθεί η εισαγωγή των στοιχείων για τις δαπάνες στο ηλεκτρονικό σύστημα (Business Intelligence – BI), ώστε στη συνέχεια να γίνει η επεξεργασία τους και να καθοριστούν τα όρια δαπανών. Γι’ αυτό υπήρξε καθυστέρηση.
Πάντως, είθισται η έγκριση των ορίων να καθυστερεί κάθε χρόνο. Π.χ. πέρσι είχαν εγκριθεί το Μάρτιο. Επίσης, συχνά, χρειάζεται αναπροσαρμογή τους μέσα στη χρονιά, αφού τα όρια είναι «σφιχτά», με στόχο να μη ξεφεύγουν οι αγορές υλικών και φαρμάκων.
Πρόκειται για μία μπακαλίστικη, λογιστική πρακτική που μόνο προβλήματα προκαλεί και η ύπαρξη της φανερώνει πόσο παρωχημένη είναι η οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Μάλιστα, συχνά, παρατηρείται το φαινόμενο ένα νοσοκομείο να έχει ελλείψεις υλικών και φαρμάκων, ενώ έχει ταμειακά διαθέσιμα. Διότι δεν μπορεί να κάνει επιπλέον αγορές όταν το σχετικό όριο δαπανών έχει εξαντληθεί.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ