Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» στο nivolumab για την επικουρική θεραπεία ενηλίκων με μυοδιηθητικό ουροθηλιακό καρκίνωμα με έκφραση του PD-L1 στα καρκινικά κύτταρα ≥1%, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής μετά από ριζική εκτομή. Πρόκειται για πρώτη επικουρική ανοσοθεραπεία που εγκρίνεται για τους συγκεκριμένους ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Bristol Myers Squibb.
Από τη μελέτη Φάσης 3 CheckMate -274, βρέθηκαν τα εξής ευρήματα:
O καθηγητής Ογκολογικής Ουρολογίας Fred Witjes, M.D., στο Ινστιτούτο Radboud για τις Μοριακές Βιοεπιστήμες. «Χάρη στην έγκριση του nivolumab, οι κλινικοί ιατροί θα μπορούν πλέον να προσφέρουν μια θεραπευτική επιλογή μετά τη χειρουργική επέμβαση σε ορισμένους ασθενείς. Πρόκειται για μια ανοσοθεραπεία που στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης CheckMate -274, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου».
Η έγκριση έχει ισχύ στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν και στη Νορβηγία. Πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σε επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων ανεξάρτητα από τα επίπεδα έκφρασης του PD-L1 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία.
Αποτελέσματα από τη μελέτη CheckMate -274 παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Ουρογεννητικού Συστήματος της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicineτον Ιούνιο του 2021.
Με στόχευση την αλλαγή της πρόγνωσης για τους ασθενείς με καρκίνο, η Dana Walker, M.D., M.S.C.E., αντιπρόεδρος, επικεφαλής του προγράμματος ανάπτυξης του τμήματος καρκίνου του ουρογεννητικού συστήματος της Bristol Myers Squibb, υποστήριξε ότι «αυτή η έγκριση για το nivolumab μας δίνει την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε ένα νέο μετεγχειρητικό πρότυπο φροντίδας για ορισμένους ασθενείς με ουροθηλιακό καρκίνο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία μας ως η πρώτη εταιρεία που προσέφερε αναστολείς του ανοσολογικού σημείου ελέγχου στους ασθενείς στην Ευρώπη για την επικουρική θεραπεία του μελανώματος και του καρκίνου του οισοφάγου».
«Η Ευρώπη, όπου παρατηρείται η δεύτερη υψηλότερη επίπτωση καρκίνου της ουροδόχου κύστης στον κόσμο, χρειάζεται επειγόντως νέες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση, οι οποίοι, ενώ διαχειρίζονται τις σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις της επέμβασης, ταυτόχρονα ζουν με τον φόβο της επιστροφής του καρκίνου», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Συνασπισμού Ασθενών με Καρκίνο της Ουροδόχου Κύστης Alex Filicevas.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ