Skip to content

Έγκριση θεραπείας της Novartis για μυελογενή λευχαιμία

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Το πράσινο φως έλαβε το asciminib της Novartis από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για  χορήγηση σε ενήλικες ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία. Η έγκριση βασίστηκε στη μελέτη Φάσης III, ASCEMBL με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

 

Η  θεραπεία αφορά ενήλικες με θετική στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας ΧΜΛ (Ph+ ΧΜΛ) σε χρόνια φάση (ΧΦ), οι οποίοι έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία με δύο ή περισσότερους αναστολείς τυροσινικής κινάσης (TKI). Κατά τη μελέτη το asciminib σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό μείζονος μοριακής ανταπόκρισης έναντι του bosutinib (25,5% έναντι 13,2%). Σύμφωνα με τους ερευνητές το ποσοστό διακοπής της θεραπείας λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν πάνω από τρεις φορές χαμηλότερο (5,8% έναντι 21,1%) στις 24 εβδομάδες και επιβεβαιώθηκε στις 96 εβδομάδες.

 

 

Άξιο λόγου είναι πως το asciminib αποτελεί τη πρώτη θεραπεία για την ΧΜΛ στην Ευρώπη που δρα στοχεύοντας ειδικά τον μυριστοϋλικό θύλακα  της ABL (στην επιστημονική βιβλιογραφία είναι γνωστό επίσης ως αναστολέας STAMP). Πρόκειται για μια καινοτόμο θεραπευτική προσέγγιση για τους ασθενείς, οι οποίοι παρουσιάζουν δυσανεξία ή/και αντίσταση στις επί του παρόντος διαθέσιμες θεραπείες με TKI. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 6.300 άνθρωποι θα διαγνωσθούν με ΧΜΛ στην Ευρώπη. Μολονότι πολλοί ασθενείς θα ωφεληθούν από τις διαθέσιμες θεραπείες με TKI, ένα σημαντικό ποσοστό μπορεί να παρουσιάσει δυσανεξία ή αντίσταση σε αυτές τις θεραπείες.

 

 

«Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς με ΧΜΛ στην Ευρώπη είχαν την εναλλακτική των από του στόματος θεραπειών με TKI, με τον ίδιο μηχανισμό δράσης, ενώ όσοι αντιμετώπιζαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες ή αντίσταση σε αυτές τις θεραπευτικές επιλογές, συχνά αναγκάζονταν να εναλλάσσουν αυτές τις  παρόμοιες θεραπείες, χωρίς να επιτυγχάνουν τον έλεγχο της ασθένειάς τους ή τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους» επεσήμανε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Δρ. Andreas Hochhaus, ετου Τμήματος Αιματολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ιένας στη Γερμανία.

 

Η έγκριση του asciminib από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται σε συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) τον Ιούνιο και του προηγούμενου χαρακτηρισμού του asciminib ως ορφανού φαρμάκου.

 

 

Η μελέτη

Από την ASCEMBL προέκυψε ότι :

  • το ποσοστό MMR στους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με asciminib ήταν σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το bosutinib [25,5% έναντι 13,2% (P=.029)],
  • το ποσοστό διακοπής της θεραπείας λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν πάνω από τρεις φορές χαμηλότερο (5,8% έναντι 21,1%) στις 24 εβδομάδες, που αποτελούσε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν κατά την μεγαλύτερη περίοδο παρακολούθησης, διάρκειας 96 εβδομάδων, καθώς το ποσοστό MMR ήταν υπερδιπλάσιο με το asciminib  σε σύγκριση με το bosutinib (37,6% έναντι 15,8%), ενώ το ποσοστό διακοπής λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 7,7% για το asciminib και 26,3% για το bosutinib.

 

Οι  συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς που έλαβαν asciminib ήταν:

  • μυοσκελετικός πόνος (37,1%),
  • λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (28,1%),
  • θρομβοπενία (27,5%),
  • κόπωση (27,2%),
  • κεφαλαλγία (24,2%),
  • αρθραλγία (21,6%),
  • αυξημένα παγκρεατικά ένζυμα (21,3%),
  • κοιλιακό άλγος (21,3%),
  • διάρροια (20,5%) και
  • ναυτία (20,2%).

«Η έγκριση του asciminib από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί καθοριστικό ορόσημο που θα συμβάλλει ώστε οι ασθενείς με ΧΜΛ στην Ευρώπη να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την καινοτόμο θεραπεία», είπε ο Haseeb Ahmad, Πρόεδρος, Europe Innovative Medicines, Novartis.

 

ASCEMBLasciminibNovartisΈγκριση θεραπείαςΕυρωπαϊκή ΕπιτροπήΜυελογενή Λευχαιμία

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δεύτερο διαγνωστικό κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στον Πειραιά
Απογοήτευση των ιατρών από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...