Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε μία νέα ένδειξη για το φάρμακο Cimzia της UCB, επιτρέποντας τη χρήση του για τη θεραπεία ενηλίκων με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση.
Το φάρμακο κυκλοφορεί από το 2009 στην Ε.Ε. και έχει λάβει έγκριση για χρήση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα και την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα.
Η νέα έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα τριών μελετών (CIMPASI-1 και -2 και CIMPACT), στις οποίες το φάρμακο έδειξε «στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις», σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και το κλινικό όφελος διατηρήθηκε έως την 48η εβδομάδα θεραπείας.
«Παρά τις διαθέσιμες θεραπείες, οι ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση μπορούν ακόμα να υποστούν ανεπαρκή έλεγχο των συμπτωμάτων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η έγκριση του Cimzia παρέχει στους ασθενείς ένα νέο βιολογικό φάρμακο με 10 χρόνια κλινικής εμπειρίας σε πολλαπλές ενδείξεις φλεγμονώδους νόσου στην Ευρώπη», δήλωσε ο καθηγητής δερματολογίας Richard Warren.
Η δραστική ουσία του Cimzia, η κερτολιζουμάμπη πεγόλη, είναι ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, δηλαδή, φάρμακο που μειώνει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρασκευάζεται από ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, την κερτολιζουμάμπη, η οποία είναι «πεγκυλιωμένη» (προσκολλημένη στη χημική ουσία πολυαιθυλενογλυκόλη).
Το μονοκλωνικό αντίσωμα είναι τύπος πρωτεΐνης, που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (καλούμενη αντιγόνο) που υπάρχει στον οργανισμό. Η κερτολιζουμάμπη πεγόλη έχει σχεδιαστεί ώστε να προσκολλάται σε μια πρωτεΐνη αγγελιοφόρο στον οργανισμό, η οποία ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης όγκων άλφα (TNF-άλφα).
Ο συγκεκριμένος αγγελιοφόρος συμμετέχει στην πρόκληση φλεγμονής και υπάρχει σε υψηλά επίπεδα σε ασθενείς που πάσχουν από νόσους για τη θεραπεία των οποίων χορηγείται το Cimzia. Αναστέλλοντας τη δράση του TNF-άλφα, η κερτολιζουμάμπη πεγόλη μειώνει τη φλεγμονή και άλλα συμπτώματα των νόσων. Η πεγκυλίωση μειώνει τον ρυθμό απέκκρισης της ουσίας από τον οργανισμό και επιτρέπει μικρότερη συχνότητα χορήγησης του φαρμάκου.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ