Εγκρίθηκε πρόσφατα στην Ε.Ε. μία νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση ασθενών, που πάσχουν από υψηλά ενεργή, υποτροπιάζουσα μορφή της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Το νέο φάρμακο ονομάζεται Mavenclad, περιέχει την ουσία κλαδριμπίνη και το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι είναι το πρώτο χάπι για τη νόσο, που θα λαμβάνεται 2 φορές το χρόνο και η αποτελεσματικότητά του θα διαρκεί 4 ολόκληρα χρόνια!
Η έγκριση της θεραπείας βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής CLARITY, η οποία έδειξε ότι η νέα θεραπεία μπορεί να μειώσει τις υποτροπές της νόσου κατά 67% και μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την εξέλιξη της αναπηρίας, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο.
Η κύρια μέτρηση της αναπηρίας και της σοβαρότητας είναι η διευρυμένη κλίμακα κατάστασης αναπηρίας (EDSS) και οι δοκιμές έδειξαν ότι το νέο φάρμακο μειώνει κατά 84% την εξέλιξη της αναπηρίας με βάση αυτή την κλίμακα. Όσον αφορά την ασφάλεια, οι πιο σημαντικές κλινικά παρενέργειες είναι η λεμφοπενία και ο έρπης ζωστήρας.
«Αυτή είναι μία συναρπαστική στιγμή, που θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη νόσο. Το Mavenclad θα απλοποιήσει τη θεραπεία, χορηγώντας στους ασθενείς δύο ετήσιες περιόδους θεραπείας με χάπια σε 4 χρόνια. Οι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να λαμβάνουν συνεχώς θεραπεία και χωρίς την ανάγκη συχνής παρακολούθησης», επισημαίνει ο καθηγητής νευρολογίας Gavin Giovannoni από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
Το Mavenclad έχει αναπτυχθεί από τη φαρμακοβιομηχανία Merck (Serono), η οποία έχει χρόνια παράδοση στη θεραπευτική αντιμετώπιση της σκλήρυνσης (διαθέτει το φάρμακο Rebif). Η εταιρεία αναπτύσσει θεραπεία με βάση την κλαδριμπίνη εδώ και 2 δεκαετίες. Μάλιστα, στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας επρόκειτο να κυκλοφορήσει την κλαρδιμπίνη ως το πρώτο χάπι για τη νόσο (κάτι που πέτυχε η Novartis). Tο 2009, είχε καταθέσει αίτηση έγκρισης στην Ε.Ε. (με χορήγηση μία φορά το χρόνο), η οποία όμως δεν εγκρίθηκε για λόγους ασφαλείας.
Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας ή ΣΚΠ είναι μία νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Περιέχει ειδικούς τύπους κυττάρων, τα οποία αποκαλούνται νευρώνες και μεταφέρουν σήματα σε όλον τον οργανισμό.
Τα σήματα αυτά είναι υπεύθυνα για πολλές λειτουργίες όπως η ισορροπία, ο σωματικός συντονισμός, η όραση και η μνήμη. Διέρχονται από νευρικές ίνες, που αποκαλούνται νευράξονες και προστατεύονται από τη μυελίνη. Στην πολλαπλή σκλήρυνση – για άγνωστο λόγο – το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τη μυελίνη, γεγονός που την αποστολή σημάτων από το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ανάλογα με το σημείο, που πλήττεται και το εύρος της καταστροφής της μυελίνης, προκαλούνται ποικίλα συμπτώματα, τόσο στη μορφή τους όσο και στη βαρύτητά τους. Μερικές φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται και εξαφανίζονται, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαρκούν περισσότερο ή είναι ακόμη και μόνιμα. Γενικά, υπάρχουν 4 κύριες μορφές της νόσου:
Η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα ΣΚΠ είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καθώς αφορά το 85% περίπου όλων των πασχόντων. Τα άτομα εμφανίζουν αισθητές ή σαφώς οριοθετημένες κρίσεις. Οι κρίσεις αυτές διαταράσσουν τη νευρολογική λειτουργία – αποκαλούνται συχνά υποτροπές ή εξάρσεις – και συνοδεύονται από διαστήματα μερικής ή πλήρους ανάκαμψης. Τα διαστήματα αυτά είναι γνωστά ως υφέσεις και κατά τη διάρκειά τους η ΣΚΠ παραμένει σχετικά σταθερή.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ