Θολό χαρακτηρίζουν οι φαρμακευτικές εταιρίες το τοπίο γύρω από τα ιατρικά συνέδρια, παρά την επικαιροποιημένη εγκύκλιο που εξέδωσε η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και η οποία θα αποτελέσει το αντικείμενο συνάντησης των δύο πλευρών σήμερα το πρωί.
Όπως αναφέρουν στο Virus παράγοντες της αγοράς, η νεότερη εγκύκλιος φαίνεται να τροποποίησε κάποια από τα σημεία για τα οποία είχαν εκφράσει προβληματισμό οι εταιρίες, αλλά βασικά «αγκάθια», που προκαλούν σύγχυση παραμένουν.
Βασικότερη θετική εξέλιξη αποτελεί, βέβαια, η ηλεκτρονική υποβολή στον ΕΟΦ των στοιχείων και εγγράφων από τις επιχειρήσεις. Η διαδικασία ενεργοποιείται άμεσα και για αυτό οι επικεφαλής του ΕΟΦ έχουν καλέσει σήμερα το πρωί στις 11 τους εκπροσώπους όλων των φαρμακευτικών εταιριών, για να τους παρουσιάσουν το σύστημα και να τους εξηγήσουν τη διαδικασία.
Βέβαια, κάπου εδώ αναδεικνύονται και τα αρνητικά σημεία της εγκυκλίου σύμφωνα με τις επιχειρήσεις.
«Απολογιστικά ενημερώνεται από την εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, η βάση δεδομένων του ΕΟΦ, με όλα τα ανωτέρω στοιχεία για τις εκδηλώσεις Εσωτερικού – Εξωτερικού και το τελικό κόστος, εντός (2) δύο μηνών μετά το πέρας της εκδήλωσης», διευκρινίζει η επικαιροποιημένη εγκύκλιος.
Η λέξη «απολογιστικά» είναι, όπως όλα δείχνουν, το κλειδί, αφού καταδεικνύει πως η όλη διαδικασία δεν θα εγκρίνεται εξ αρχής, αλλά εκ των υστέρων. Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, όμως, ο νόμος κάνει σαφή αναφορά για έγκριση ΕΟΦ και κάπου εδώ η σύγχυση μεγαλώνει.
Αυτό που διαφαίνεται είναι πως ο ΕΟΦ κινείται πως μια αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά τα συνέδρια. Πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδιάζεται η δημιουργία μιας «expost» ομάδας, ακολουθώντας τις συστάσεις του ΟΟΣΑ. Η εν λόγω ομάδα, δηλαδή, θα εγκρίνει εκ των υστέρων τα στοιχεία που υπεβλήθησαν και σε περίπτωση παρατυπιών ή ασυνέπειας θα επιβάλλει ποινές.
Η αλλαγή αυτή προτύπου σημαίνει πως οι εταιρίες θα πρέπει να βρουν το νέο βηματισμό τους, ενώ τρόπος θα πρέπει να βρεθεί για την προσαρμογή και του δικού τους κώδικα δημοσιοποίησης.
Είναι σαφές, δε, πως η ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας θα βαραίνει πλέον τις εταιρίες και τους επαγγελματίες υγείας και κατά πολύ λιγότερο τον ΕΟΦ, που θα ελέγχει εκ των υστέρων και θα επιβάλει κυρώσεις.
Ωστόσο, βασικότερη αντίφαση σε σχέση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο εκτιμάται ότι συνιστά η έμμεση κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ των δύο τύπων των συνεδρίων. Η εγκύκλιος δεν διαχωρίζει τα τύπου Α συνέδρια (επιστημονικά) από τα τύπου Β (προωθητικά), ακολουθώντας τη νομοθεσία ενισχύοντας τη σύγχυση. Με δεδομένη και τη διπλή άρνηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων στη σχέση επαγγελματιών υγείας και φαρμακευτικών επιχειρήσεων (διαβάστε εδώ), ερωτήματα γεννούνται και για τον τρόπο προσαρμογής του Κώδικα Δημοσιοποίησης.
Συνεπώς, βασικό ερώτημα παραμένει αν η εγκύκλιος μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει ή απαιτείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου;
Να θυμίσουμε ότι στα άμεσα νομοθετικά σχέδια της Αριστοτέλους περιλαμβάνεται και η επίλυση του «γρίφου» που δημιούργησε η απόφαση της Αρχής (διαβάστε εδώ).
Η σημερινή συνάντηση ίσως δώσει κάποιες απαντήσεις, αλλά τα στελέχη της αγοράς μάλλον κρατούν μικρό καλάθι. Εκτιμούν, δε, πως αν δεν δοθούν άμεσα απαντήσεις και λύσεις η επόμενη περίοδος θα είναι γκρίζα…
Επικαιροποιημένη_Εγκύκλιος_Επιστημονικές_Εκδηλώσεις
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ