Την έντονη δυσανασχέτηση του εκφράζει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής για την υπουργική απόφαση που αναθέτει την πρώιμη παρέμβαση στα Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας. Το συντονιστικό αντιδρά γιατί πλέον ειδικός παιδαγωγός μπορεί να παρέχει υπηρεσίες λογοθεραπείας.
Αναλυτικά, το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής διαμαρτύρεται γιατί η εν λόγω διάταξη «έρχεται να καταργήσει στην πράξη την νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή, όταν ορίζει πως τέτοιες θεραπείες μπορεί να παρέχει άλλος επιστημονικός κλάδος». Πυρά εξαπολύονται προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι δεν υπήρξε διαβούλευση και της καταλογίζει «προχειρότητα», χωρίς να έχει ζητήσει από τους θεραπευτές να εκφράσουν τις απόψεις τους εκ των προτέρων. Μάλιστα γίνεται λόγος για «επικίνδυνες διατάξεις, πρωτίστως για τα ίδια τα παιδιά, που ορίζουν πως ένας ειδικός παιδαγωγός μπορεί να κάνει λογοθεραπείες». Ως παράδειγμα δίνεται «τροπολογία του υπ. Εργασίας(…)να προβλέπει πως ένας παθολόγος μπορεί να κάνει θεραπείες για να ξεπεράσει ένα παιδί τις αναπτυξιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει», αναφέρει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής Γεωργία Κόλλια.
Δυσκολία ενέχεται και στην περίπτωση που ένας λογοθεραπευτής αναλάβει καθήκοντα σε ένα τέτοιο Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας καθώς θα αδυνατεί να παρέχει υπηρεσίες σε 35 παιδιά αφού «κάθε παιδί να δέχεται λογοθεραπευτική παρέμβαση εξατομικευμένα με συχνότητα τουλάχιστον 2-3 φορές εβδομαδιαίως». Συνεπώς θα προκύψεις ανεπαρκές θεραπευτικό έργο, σύμφωνα με το συντονιστικό.Επίσης, σημειώνεται ότι δεν έχουν προβλεφθεί οι κατάλληλες θεραπείες για τα παιδιά και ποιοι θα πρέπει να τις παρέχουν. «Η υπουργική απόφαση ορίζει πως βοηθός εργοθεραπευτή χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μπορεί να κάνει εργοθεραπείες, ενώ παράλληλα προβλέπει αντικατάσταση λογοθεραπευτή από ειδικό παιδαγωγό» τονίζεται.
Αστοχία χαρακτηρίζε την υπουργική απόφαση, σύμφωνα με το συντονιστικό αφού δεν προβλέπεται υποχρεωτικά η ύπαρξη λογοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή στα Κέντρα Διημέρευσης και Φροντίδας. Υπενθυμίζεται πως η πλειονότητα των παιδιών που χρήζουν πρώιμης παρέμβασης αντιμετωπίζουν σοβαρές αναπτυξιακές δυσκολίες και χρήζουν συστηματικών και εξατομικευμένων θεραπειών. «Πώς μπορεί να υπάρξουν θεραπείες και αποτελεσματική πρώιμη παρέμβαση χωρίς λογοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή;», διερωτάται ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Κώστας Ρόγκας.
Το συντονιστικό όργανο εξηγεί πως η «πρώιμη παρέμβαση απευθύνεται σε νεογνά, βρέφη με σοβαρές αναπτυξιακές δυσκολίες αλλά και στις οικογένειές τους. Ουσιαστικά, όλη η οικογένεια πρέπει να πλαισιωθεί από μια διεπιστημονική ομάδα (φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, ψυχολόγο)». Από την μεριά τους οι επαγγελματίες του χώρου διαχρονικά ζητούν τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου με εξατομικευμένες θεραπείες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού και των γονέων του.
Επιπρόσθετα χρειάζεται ειδική διαμόρφωσης καθώς οι οφελούμενοι ενδέχεται να φέρουν πιθανή συννοσηρότητα στους τομείς της επικοινωνίας (ομιλία – λόγος), των γνωστικών ικανοτήτων, της φώνησης και ακοής, της σίτισης και κατάποσης. «Για τηv συγκεκριμένη πολύ σοβαρή παράμετρο όμως, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στην επίμαχη υπουργική απόφαση» καταγγέλλει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ