Συνθήκες μαζικής αποασφάλισης του πληθυσμού έχει δημιουργήσει η κατάργηση από 1ης Αυγούστου των συμβάσεων εκατοντάδων οικογενειακών γιατρών (παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων), χωρίς να υπάρξει έστω και κατά ένα ικανοποιητικό ποσοστό αναπλήρωσή τους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, η αντικατάστασή τους από γιατρούς των ΤοΜΥ θα ήταν άμεση, ειδικά μετά τη βελτίωση κάποιων από τους όρους εργασίας που περιελάμβανε η τελευταία προκήρυξη. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των οικογενειακών γιατρών για εργασία στις νέες δομές υπήρξε για μία ακόμα φορά αναιμικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 1 στις 2 θέσεις παραμένει κενή.
Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν έχουν πού να απευθυνθούν, αφού για 11 εκατ. πληθυσμού υπάρχουν περίπου 1.000 οικογενειακοί γιατροί. Οι μισοί από αυτούς στελεχώνουν ΤοΜΥ, Κέντρα Υγείας και αγροτικά ιατρεία και ουσιαστικά καλύπτουν μη αστικό πληθυσμό. Την ίδια ώρα, στον ιδιωτικό τομέα έχουν καταγγελθεί περίπου 2.000 συμβάσεις. Ενδεικτικά, στην Πάτρα, ένα μεγάλο αστικό κέντρο υπάρχουν 10 συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί ( 5 παιδίατροι και 5 γενικοί γιατροί) με τον ΕΟΠΥΥ, από 70 που υπήρχαν πριν.
«Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να αναλογισθεί τις ευθύνες του για τη Δημόσια Υγεία και να αναστείλει την απόλυση των ΠΘ-ΓΙ-ΠΔ τους οποίους άμεσα χρειάζεται ο πληθυσμός, αφήνοντας κατά μέρος τις ιδεοληψίες του. Μοναδικό αποτέλεσμα θα έχει την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στη ΠΦΥ, ιδιαίτερα μετά την εντός ολίγου διαστήματος απόλυση και των άλλων ειδικοτήτων» τονίζει σχετικά η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ. Στο ίδιο πλαίσιο ζητά από τους υπεύθυνους υπουργούς την έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου με τους εκπροσώπους των γιατρών για σύγχρονες συμβάσεις, υπενθυμίζοντας παράλληλα την εναντίωσή της με το θεσμό του gate-keeping.
Θα πρέπει βεβαίως να επισημανθεί πως, η Αριστοτέλους έχει ήδη εξαγγείλει ότι σχεδιάζει και νέα προκήρυξη για τις ακάλυπτες θέσεις στις ΤοΜΥ, προσβλέποντας στους νέους γιατρούς που θα πάρουν ειδικότητα τους επόμενους μήνες. Είναι οι μόνοι, εξάλλου, στα μάτια των οποίων οι προσφερόμενες συμβάσεις στις ΤοΜΥ φαίνονται ελκυστικές (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα, πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, χαμηλή αμοιβή).
Στο μεταξύ, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ καλεί τα μέλη της που κρίνουν ότι θίγονται έντονα οικονομικά και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, να προσφύγουν δικαστικά υπό την αιγίδα της Ένωσης κατά της αιφνίδιας «απόλυσης» τους.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ