Οι χορτοφαγικές τροφές δεν είναι εξίσου υγιεινές, σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων επιστημόνων, που παρουσιάστηκε σήμερα στο πανευρωπαϊκό καρδιολογικό συνέδριο (ESC Congress 2020).
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη μεταβλητή διατροφική ποιότητα των φυτικών τροφίμων», δήλωσε η συγγραφέας Δρ. Ματίνα Κούβαρη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Αυτό το εύρημα είναι πιο εμφανές στις γυναίκες. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να τρώνε περισσότερα φυτικά τρόφιμα και λιγότερα ζωικά προϊόντα από τους άνδρες. Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό δεν εγγυάται υγιεινές επιλογές τροφίμων και συνακόλουθα καλύτερη κατάσταση υγείας. ”
Οι περισσότερες μελέτες διατροφής ορίζουν τις φυτικές δίαιτες απλώς ως «χορτοφαγικές» ή «χαμηλές σε κρέας», αντιμετωπίζοντας έτσι όλα τα φυτικά τρόφιμα ως ίσα. Η ξεχωριστή πτυχή αυτής της μελέτης ήταν ότι εξέτασε τον τύπο των φυτικών τροφών που καταναλώθηκαν, εκτός από τη συνολική ποσότητα.
Τα υγιεινά φυτικά προϊόντα ήταν κυρίως τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και τσάι / καφές. Τα ανθυγιεινά φυτικά προϊόντα αποτελούνται από χυμούς, ποτά με ζάχαρη, επεξεργασμένες ίνες, πατάτες και κάθε είδους γλυκά (π.χ. σοκολάτα, παραδοσιακά ελληνικά επιδόρπια κ.λπ.).
Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της ποσότητας και της ποιότητας των φυτικών τροφίμων και της υγείας της καρδιάς για μια περίοδο 10 ετών. Το 2001 και το 2002, η μελέτη ATTICA επέλεξε τυχαία δείγμα ενηλίκων που ζούσαν στην Αθήνα και δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο ή άλλες χρόνιες παθήσεις.
Η τρέχουσα ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε 146 παχύσαρκους συμμετέχοντες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, λιπίδια αίματος και σάκχαρο στο αίμα. Η διατροφή αξιολογήθηκε, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις τακτικές συνήθειες του προηγούμενου έτους. Περιέλαβε 156 τρόφιμα και ποτά που καταναλώνονται συνήθως στην Ελλάδα, με φωτογραφίες που βοηθούν στον καθορισμό του μεγέθους των μερίδων, που καταναλώθηκαν.
Μέσα σε μια δεκαετία, σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους παχύσαρκους συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά λιπίδια στο αίμα και υψηλό σάκχαρο στο αίμα – ένας συνδυασμός που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την υγεία της καρδιάς.
Οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα φυτικά τρόφιμα είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν αυτή την έκπτωση στην κατάσταση της υγείας τους. Μια τάση που παρατηρήθηκε και στις γυναίκες, αλλά δεν έφτασε σε στατιστική σημασία.
Όσον αφορά την ποιότητα των φυτικών τροφίμων, οι πιο υγιεινές επιλογές συνδέονταν με τη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων του αίματος και του σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, η κατανάλωση ανθυγιεινών φυτικών τροφών συσχετίστηκε με την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλών λιπιδίων στο αίμα και υψηλού σακχάρου στο αίμα. Αυτές οι σχέσεις ήταν ισχυρότερες στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.
Ο Δρ. Κούβαρη είπε: «Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, ειδικά όταν αντικαθίσταται με θρεπτικές φυτικές τροφές όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο». Σημείωσε πάντως ότι η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε σε παχύσαρκα άτομα και τα ευρήματα δεν πρέπει να επεκταθούν σε άτομα άλλης κατηγορίας σωματικού βάρους.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ