Τον κυκεώνα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Ραφήνας ανέδειξε η ΕΙΝΑΠ. Το «ψηφιδωτό» δυσχερειών συνιστούν η υποστελέχωση τόσο ιατρικού όσο και διοικητικού προσωπικού με αποτέλεσμα να λειτουργούν με «δανεικούς» γιατρούς ή να μην εκτελούνται εφημερίες από ορισμένα τμήματα. Μεταξύ άλλων σε αυτή την γκρίζα πραγματικότητα συμβάλλουν η έλλειψη ορισμένων ειδικοτήτων, τα προβλήματα που ανακύπτουν με τις διακομιδές, η δυσκοιλία διενέργειας εξετάσεων σε πρόσφυγες κοντινού καταυλισμού λόγω έλλειψης μεταφραστή κ.ά..
Μια σειρά από κωλύματα, που εμποδίζουν το ιατρικό έργο, μετέφερε το προσωπικό στο κλιμάκιο της ένωσης που επισκέφθηκε τα δυο κέντρα υγείας.
Η ΕΙΝΑΠ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας, όσο και για το Κέντρο Υγείας Μεγάρων καθώς και το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, καλώντας γιατρούς και ασθενείς να είναι επί ποδός.
Μεγάλο βάρος των ασθενών της Ανατολικής Αττικής αναλογεί στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, όπως ενημέρωσαν την ΕΙΝΑΠ οι εργαζόμενοι.
Συγκεκριμένα, υπολογίζουν ότι την χειμερινή περίοδο εξυπηρετούν «κατά μέσο όρο 9.000 επισκέπτες το μήνα και εκτελεί μηνιαίως πάνω από 16.000 εργαστηριακές εξετάσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο όγκος πολλαπλασιάζεται».
Πέρα από την έλλειψη επίσημου οργανογράμματος, το εν λόγω Κέντρο Υγείας στελεχώνουν 36 γιατροί όλων των ειδικοτήτων, εκ των οποίων 14 είναι επικουρικοί.
Ωστόσο, για την εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ. απαιτούνται 50 γιατροί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ, η οποία υπογραμμίζει ότι εκκρεμούν δύο προκηρύξεις από το καλοκαίρι του 2018.
Ως εκ τούτου, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση «δανείζονται» με μεγάλη δυσκολία συναδέλφους από άλλα Κέντρα Υγείας (Καλύβια, Κορωπί, Χαλάνδρι κ.λπ.).
Τα κενά αυτά αντικατοπτρίζονται στην μη ομαλή διεξαγωγή εφημεριών, αφού δεν είναι διαθέσιμοι γιατροί και τεχνολόγοι για τα εργαστήρια, συγκεκριμένα για το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο για το διάστημα από Δευτέρα έως Πέμπτη.
«Πλήρης εφημερία υπάρχει μόνο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο από τους τέσσερις τεχνολόγους είναι επικουρικός και ΟΑΕΔ αντίστοιχα, συνεπώς τους επόμενους μήνες απολύονται» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.
Ζήτημα ανεπάρκειας υφίσταται και με το μη ιατρικό προσωπικό δηλαδή διοικητικούς υπάλληλους, ηλεκτρολόγους και ψυκτικούς.
Μείζονος σημασίας θέμα είναι οι διακομιδές προς το Νοσοκομείο, αφού οι εφημερεύοντες «είναι υποχρεωμένοι να αναζητούν το όνομα του γιατρού όπου θα το παραλάβει στο Νοσοκομείο για να δεχθεί το ΕΚΑΒ τη διακομιδή». Ο γιατρός πρέπει να επιδοθεί σε τηλεφωνικό μαραθώνιο με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται και ο ασθενής.
«Το θέμα θα μπορούσε να διευθετηθεί κεντρικά από το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ μέσω των Υ.Πε.» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.
Θετικό είναι ότι έχει προγραμματιστεί να γίνει σταθμός του ΕΚΑΒ δίπλα στο Κέντρο Υγείας.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Κέντρο Υγείας της Ν. Μάκρη, που παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής καθώς και στις όμορες περιοχές του Μαραθώνα, του Γραμματικό αλλά ακόμη και της Εύβοιας.
Άξιο αναφοράς είναι ότι το συγκεκριμένο Κ.Υ. καλείται να βοηθήσει και σε δομή προσφύγων σε κοντινή απόσταση.
Την τρέχουσα θερινή περίοδο ο πληθυσμός αυξάνεται, όχι μόνο λόγω των παραθεριστών, αλλά και των Ευρωπαίων τουριστών.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω Κέντρο Υγείας δέχτηκε τεράστιο αριθμό εγκαυματιών μετά την πυρκαγιά του 2018.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται κι η κατάσταση σε αυτό το Κ.Υ. καθώς καταγράφεται ανεπαρκής αριθμός παθολόγων, γενικών γιατρών (ειδικευμένων και ειδικευομένων).
Σε ότι αφορά την κάλυψη των εφημεριών, εκτιμάται ότι υπάρχουν 14 κενές βάρδιες τον Ιούλιο και 16 τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να «δανείζονται» συναδέλφους από άλλα Κέντρα Υγείας.
Άξιο λόγου είναι ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται από τον προηγούμενο χρόνο τρεις προκηρύξεις μόνιμων γιατρών από το προηγούμενο έτος (μικροβιολόγος, παιδίατρος κ.λπ.).
Προς το παρόν ελλείψεις καταγράφονται σε ειδικότητες όπως πνευμονολόγους, ΩΡΛ, γυναικολόγους και καρδιολόγους, ενώ το προσεχή φθινόπωρο «απολύεται ο ένας επικουρικός καρδιολόγος και άλλοι τέσσερις άλλων ειδικοτήτων».
Χαοτική φαίνεται να είναι η κατάσταση στο μικροβιολογικό τμήμα αφού «Οι βιοχημικές εξετάσεις στέλνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στα κεντρικά με κούριερ. Επιπλέον δεν υπάρχει βιοχημικός αναλυτής, παρά μία …«προπολεμική» φυγόκεντρος, ενώ ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος».
Προβλήματα προκύπτουν και στις εφημερίες του τμήματος όπως και του ακτινολογικού εργαστηρίου. «Τα απογεύματα και τη νύχτα δεν γίνεται καμία επείγουσα εξέταση στα εργαστήρια λόγω έλλειψης τεχνολόγων» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.
Σε ότι αφορά τις διακομιδές προκύπτουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με αυτά του Κέντρου Υγείας Ραφήνας.
Τις άδειές τους αδυνατούν να πάρουν οι επιμελητές οι οποίοι καλούνται να εκτελούν έξι έως επτά ενεργείς εφημερίες.
Βοήθεια δυστυχώς δεν μπορούν να λάβουν από το Περιφερειακό ιατρείο Μαραθώνα, το οποίο είναι στην ευθύνη του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης, αλλά ανήκει στο κέντρο Υγείας Σχηματαρίου με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να βοηθούν στο πρόγραμμα εφημερίας.
Ακόμη και στην περίπτωση των εξετάσεων των προσφύγων του κοντινού καταυλισμού η κατάσταση δυσχεραίνεται λόγω έλλειψης μεταφραστή.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ