Προχθές, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την υγεία. Ανάμεσα στα άλλα, λοιπόν κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψία, καθώς δεν αξιοποιεί τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ένα βαθμό φαίνεται να έχει δίκιο. Επί μήνες, η κυβέρνηση δρα, λες και δεν υπάρχουν οι ΤΟΜΥ. Πρόκειται για 127 δομές υγείας σε όλη τη χώρα, που διαθέτουν γενικούς ιατρούς, επισκέπτες υγείας και νοσηλευτές. Οι μονάδες αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην πανδημία.
Προεκλογικώς, η ΝΔ έλεγε ότι θα τις καταργήσει. Όταν ανέλαβε όμως, συνειδητοποίησε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, η χώρα θα χάσει πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια. Με άλλα λόγια, η ΝΔ έκανε προεκλογικές εξαγγελίες, χωρίς να έχει μελετήσει το θέμα. Πρώτη φορά είναι;
Μετά τις εκλογές, ανέκρουσε πρύμναν. Ανέφερε ότι οι ΤΟΜΥ θα αξιολογηθούν και θα ενταχθούν στο νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Όμως, στις πρόσφατες εξαγγελίες για την αξιοποίηση των κέντρων υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας, απουσιάζουν και πάλι οι ΤΟΜΥ.
Όσον αφορά την ιδεοληψία, είπε ο γάιδαρος (ΣΥΡΙΖΑ) τον πετεινό κεφάλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε πρωτοφανή ιδεοληψία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των ΤΟΜΥ, γεγονός που στην πορεία αποδείχθηκε κύρια αιτία για την αποτυχία τους.
Την ώρα που η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό καλά εκπαιδευμένων ιδιωτών γιατρών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να φτιάξει ένα κρατικό δίκτυο υπηρεσιών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ούτε τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους, ούτε τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών-ασθενών.
Διόλου τυχαίο, που το εγχείρημα απέτυχε. Οι λόγοι πολλοί: Καταρχάς, δεν υπήρξε ενημέρωση του κοινού για το θεσμό. Κατά δεύτερο λόγο, οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στις ΤΟΜΥ και δεν συμμετείχαν στις προκηρύξεις. Επίσης, οι περισσότερες μονάδες δεν χωροθετήθηκαν σε αυτόνομα κτήρια, ώστε να αποκτήσουν ξεχωριστή οντότητα και κύρος, αλλά σε υπάρχοντα κτήρια κέντρων υγείας και δήμων.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι καμία ΤΟΜΥ δεν προσέφερε έργο. Προφανώς, όπου προσλήφθηκαν ικανοί άνθρωποι, με όρεξη, φήμη και εμπειρία, προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες, υπό αντίξοες συνθήκες. Είναι τόσο μεγάλο το κενό στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τόσο μεγάλα τα προβλήματα πρόσβασης σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε πάντως στο ΣΥΡΙΖΑ ότι τόλμησε. Για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του ΕΣΥ, εμφανίστηκε μία κυβέρνηση που έθεσε σε προτεραιότητα την πρωτοβάθμια φροντίδα και κυρίως επιχείρησε – έστω και με λάθη – να υλοποιήσει αυτά που σχεδίασε. Και δεν έμεινε μόνο στα χαρτιά.
Όπως ανέφερα νωρίτερα, ένας από τους κύριους λόγους της αποτυχίας ήταν η κρατικιστική ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ. Επέδειξε πρωτοφανή ιδεοληψία απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες οικογενειακούς γιατρούς. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν ότι, όταν έχασε τις εκλογές, τα 2/3 των πολιτών δεν είχαν κάλυψη από γενικό-οικογενειακό γιατρό!
Το κωμικοτραγικό πρόβλημα όμως της χώρας είναι άλλο και πιο σοβαρό: Τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζονται ανίκανα να υλοποιήσουν αλλαγές στην κατεύθυνση, που τα ίδια πρεσβεύουν ιδεολογικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να φτιάξει ένα κρατικό σύστημα και η ΝΔ, όποτε κυβέρνησε, απέτυχε να φτιάξει ένα σύστημα, που να αξιοποιεί και τον ιδιωτικό τομέα.
Να μην ξεχνάμε, δε, ότι όλες οι σημαντικές αλλαγές στην υγεία τα τελευταία χρόνια, όπως η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ο έλεγχος της σπατάλης, υλοποιήθηκαν λόγω Μνημονίου! Με χίλια ζόρια και κατόπιν ασφυκτικής πίεσης από τους δανειστές.
Υ.Γ. Α και τώρα που το θυμήθηκα… Το 2011, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ. Το 2015, ο Ανδρέας Ξανθός προς τιμήν του αναγνώρισε ότι το κόμμα του είχε κάνει λάθος. Δύο χρόνια αργότερα, όμως, ο ΕΟΠΥΥ υποβιβάστηκε σε τμήμα του υπουργείου Υγείας! Για τέτοια ιδεοληψία μιλάμε…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Οι ΤΟΜΥ στελεχωνονται και απο την ειδικοτητα των Κοινωνικων Λειτουργων (ΠΕ), η οποια τοσο κατα την εναρξη των ΤΟΜΥ οσο και 2 χρονια αργοτερα συστηματικα και συστημικα υποσκαπτεται.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ