Τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των ανθρώπων που έχουν εκτεθεί σε καπνό από πυρκαγιές “κρούουν” οι επιστήμονες, τα συμπτώματα από την οποία ενδέχεται να μην κάνουν αμέσως την εμφάνισή τους.
Οι επιπτώσεις από την έκθεση, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο, διδάκτωρα του ΕΚΠΑ Δημήτρη Βασσάλο – σχετίζονται αφενός με ορισμένους παράγοντες κι αφετέρου από το βαθμό ευπάθειας του εκτιθέμενου πληθυσμού.
Έτσι, οι υγιείς που θα εισπνεύσουν καπνό μπορεί να παρουσιάσουν άμεσα εισπνευστικό ή χημικό έγκαυμα (χημική πνευμονία) κι ερεθισμό του τραχειοβρογχικού δένδρου από τη θερμική και χημική βλάβη. “Αν κάποιος που έχει έρθει σε επαφή με τη φωτιά παρουσιάσει βήχα, απόχρεμψη, ή τέλος και δύσπνοια, θα πρέπει να επισκεφτεί τον πνευμονολόγο του. Αυτό μπορεί να συμβεί και πέντε μέρες μετά την έκθεση σε καπνό” τονίζει ο κος Βασσάλος.
Μεγαλύτερη ευπάθεια παρουσιάζουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι εγκυμονούσες, ενώ ιδιαίτερα επιρρεπείς είναι οι πάσχοντες από καρδιαναπνευστικά προβλήματα διότι μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση της υπάρχουσας κατάστασης και επιπλοκές.
Μακροπρόθεσμα, η εισπνοή χημικών μπορεί να προκαλέσει αυξημένη επίπτωση στην εμφάνιση βρογχικού άσθματος, επιτάχυνση εμφάνισης χρόνιων παθήσεων από το αναπνευστικό (ΧΑΠ) και καρδιαγγειακά προβλήματα. Ακόμη, υπάρχουν πιθανές καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες που εισπνέονται και μπορεί να εμφανιστούν νεοπλασίες. “Τέτοιες καρκινογόνες ουσίες είναι το βενζόλιο και οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, και άλλα μεταλαξιογόνα όπως η φορμαλδεΰδη. Τέλος, μπορεί να υπάρχουν και τερατογόνες ουσίες” αναφέρει σχετικά ο ειδικός.
Οδηγίες για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς
Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να μην έρθουμε σε άμεση επαφή με τον καπνό, χρησιμοποιώντας μάσκα ή τουλάχιστον ένα βρεγμένο πανί στο στόμα και τη μύτη και να κλείσουμε – όπου είναι εφικτό – τα παράθυρα και τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά.
Όπως εξηγούν, η χρήση κλιματιστικών αντενδείκνυται με εξαίρεση το πρώιμο στάδιο.
“Η εισπνοή ή και η επαφή με καμένα σπίτια είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία. Η εισπνοή, η κατάποση και η επαφή με το ανθρώπινο δέρμα αποτελούν τρόπους έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού με τα επικίνδυνα υλικά που παράγονται εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς, με πιο κοινό τρόπο έκθεσης την εισπνοή. Επίσης, είναι δυνατή η έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού και διά της γαστρεντερικής οδού, η οποία συντελείται με την κατανάλωση φυτών ή και θηραμάτων, τα οποία έχουν προσλάβει επικίνδυνα υλικά απευθείας από το έδαφος ή την τέφρα. Οι χώροι που κατοικούμε είναι γεμάτοι με τοξικές ουσίες (π.χ. ψυκτικές ουσίες από κλιματιστικά, καμένες μπαταρίες, αμίαντος από στέγες ή και άλλα)” καταλήγει ο κος Βασσάλος.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ