Η εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ), σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται σε εταιρείες που αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επιπτώσεις της δραστηριότητάς τους στην κοινωνία.
Υπό αυτήν την έννοια, η ΕΚΕ θα πρέπει να κατευθύνεται υπό την ίδια την επιχείρηση, ενώ οι δημόσιες αρχές μπορούν να έχουν έναν υποστηρικτικό ρόλο μέσα από έναν «έξυπνο» συνδυασμό εθελοντικών μέτρων πολιτικής αλλά και συμπληρωματικών κανονισμών, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνες με τους ακόλουθους τρόπους:
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΚΕ είναι σημαντική για τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της οικονομίας της, καθώς αποφέρει μια σειρά από οφέλη. Ειδικότερα, η ΕΚΕ είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις, καθώς τους παρέχει σημαντικά οφέλη στη διαχείριση των κινδύνων, την εξοικονόμηση κόστους, την πρόσβαση σε κεφάλαια, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και την ικανότητά τους να καινοτομούν. Ταυτόχρονα όμως η ΕΚΕ είναι σημαντική και για την ΕΕ, καθώς καθιστά τις επιχειρήσεις πιο βιώσιμες και καινοτόμες, γεγονός το οποίο συμβάλλει σε μια πιο βιώσιμη οικονομία. Τέλος, η ΕΚΕ είναι σημαντική για την κοινωνία, καθώς προσφέρει μια σειρά από αξίες πάνω στις οποίες μπορεί να οικοδομηθεί μια πιο συνεκτική κοινωνία και να στηριχθεί η μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό σύστημα.
Η στρατηγική της Επιτροπής για την ΕΚΕ
Η Επιτροπή προωθεί την ΕΚΕ στην ΕΕ κι ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να τηρούν τις διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες και Αρχές*. Η πολιτική της ΕΕ στον τομέα αυτό βασίζεται σε μια «ατζέντα» για την ανάληψη δράσης για την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης, η οποία περιλαμβάνει:
Για την αξιολόγηση της στρατηγικής της, η Επιτροπή είχε πραγματοποιήσει δημόσια διαβούλευση με θέμα «ΕΚΕ 2011-2014: Επιτεύγματα, ελλείψεις και μελλοντικές προκλήσεις το 2014».
Πολυμετοχικό forum για την ΕΚΕ
Η Επιτροπή διαχειρίζεται το αρχείο ΕΚΕ σε στενή συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Σε ζητήματα-σταθμούς, συγκαλείται το πολυμετοχικό forum με έναν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Το πιο πρόσφατο πολυμετοχικό forum πραγματοποιήθηκε το διήμερο 3-4 Φεβρουαρίου 2015. Σε πιο τακτική βάση, η Επιτροπή συνεδριάζει με τη Συντονιστική Επιτροπή, για να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις και να λάβει feedback για τις δράσεις της.
* Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΕΚΕ στηρίζεται στις ακόλουθες Κατευθυντήριες Οδηγίες και Αρχές: United Nations Global Compact, United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights, ISO 26000 Guidance Standard on Social Responsibility, International Labour Organization Tripartite Declaration of Principles concerning Multinational Enterprises on Social Policy, OECD Guidelines for Multinational Enterprises.
Πηγή: PhB
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ