Ιδρύθηκε το 2005 με τον νόμο περί αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών αιμοδοσίας, προκειμένου να αποτελέσει τον επιστημονικό/διοικητικό φορέα της ιατρικής των μεταγγίσεων, εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αντίστοιχης ποιότητας αίμα και παράγωγα αυτού σε όλη τη χώρα. Επί 11 χρόνια όμως – όσο παράδοξο κι αν είναι αυτό – λειτουργούσε χωρίς Οργανισμό, με ό,τι περιορισμούς συνεπάγεται αυτό.
Το θέμα είχε αναδείξει προσφάτως το Virus (εδώ).
Τον περασμένο Αύγουστο, το πολύπαθο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) απέκτησε επιτέλους Οργανισμό, μία εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την πλήρωση των στόχων δημιουργίας του και τη σύγκλιση των υπηρεσιών αιμοδοσίας με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις βέλτιστες πολιτικές οργάνωσης των ευρωπαϊκών χωρών.
Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, στην αποστολή του Ε.ΚΕ.Α περιλαμβάνεται: α) ο συντονισμός της εξεύρεσης και συλλογής αίματος από μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. β) ο έλεγχος της αποθεματοποίησης και κατεργασίας του. γ) η φροντίδα για την παρασκευή παραγώγων πλάσματος και υλικού αιμοδοσίας. δ) ο έλεγχος της διακίνησης του αίματος και των παραγώγων του. ε) η επιστημονική έρευνα. στ) η πειραματική ανάπτυξη μεθόδων αιμοδοσίας και η εκπαίδευση επιστημονικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού.
Τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια, υπογράφουν οι κ.κ. Πολάκης – αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βερναρδάκης – αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, και Χουλιαράκης – αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.
Επισυνάπτεται: ekea
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ