Τον κατάλογο με τα σκευάσματα που θα ανατιμολογηθούν, στο πλαίσιο του ετήσιου πλέον Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, ανήρτησε ο ΕΟΦ, εκκινώντας της διαδικασίες γενικής ανακοστολόγησης, η οποία θα ακολουθήσει τους νέους κανόνες.
Η ανατιμολόγηση του 2019, λοιπόν, αναμένεται να υπολογιστεί βάσει των αλλαγών που θεσπίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Υγείας και οι οποίες συνοδεύτηκαν απο αρκετές ενστάσεις και διαφωνίες, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την Αριστοτέλους για “δωράκια” στις φαρμακευτικές εταιρίες.
Όπως είχε γράψει το Virus, on και off patent φάρμακα θα τιμολογούνται βάσει του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης. Η τιμή των γενοσήμων θα υπολογίζεται στο 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς μετά τη λήξη της πατέντας του. Σε κάθε περίπτωση η τιμή που ορίζεται δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ), όπως προσδιορίζεται με Υπουργική Απόφαση. Tόσο τα οn patent όσο και για τα οff patent, των οποίων η τιμή στο τελευταίο δελτίο τιμών ήταν κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρωζώνης, θα ανατιμολογηθούν προς τα πάνω, κατά 10% και με ανώτατο όριο τη χαμηλότερη τιμή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Βέβαια, θα ισχύσει και το αντίθετο. Αν υπάρχουν φάρμακα αναφοράς (εντός ή εκτός προστασίας) των οποίων η τιμή, στο τελευταίο δελτίο τιμών, ήταν υψηλότερη του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, τότε αυτή θα μειώνεται σε κάθε με τιμολόγηση κατά 10% έως ότου φθάσει στο κατώτατο όριο, του μ.ο. των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης. Παράλληλα έβαλε προστασία στις απότομες μειώσεις των γενοσήμων για την πρώτη εφαρμογή των αλλαγών. Ειδικότερα, τα γενόσημα θα τιμολογουνται στο 65% του φαρμάκου αναφοράς. Αλλά εκείνα που, με την εφαρμογή των αλλαγών, η τιμή τους θα υποχωρήσει περισσότερο από 10%, θα τιμολογηθούν στο 75% του off patent.
Ο Κατάλογος με τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα ανατιμολογηθούν περιλαμβάνει 7833 κωδικούς σκευασμάτων (μεταξύ αυτών και μη αποζημιούμενα, προϊόντα αίματος κλπ), εντάσσοντας και τα νέα φάρμακα που τιμολογήθηκαν με τα δύο δελτία τιμών νέων φαρμάκων 3ου και 4ου τριμήνου.
Βάσει της ανακοίνωσης του ΕΟΦ, οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας των προϊόντων καλούνται να υποβάλλουν αίτημα, που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο σε προσθήκες ή διαγραφές προϊόντων, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΕΟΦ. “Αιτήματα διαγραφής πρέπει να υποβάλλονται μόνο στην περίπτωση που ο ΚΑΚ επιθυμεί να αποσύρει το προϊόν του από την αγορά”, σημειώνεται. Η διαδικασία υποβολής ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη 21/3 και λήγει την Τρίτη 26/3.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ